Türkiye'de mültecilerin barınma sorunlarıüzerine: Erzincan'da mülteci yerleşim alanıanalizi
Shelter problems of refugees in Turkey: Analaysis of refugees settlement area in Erzincan
  1. Tez No: 562846
  2. Yazar: MOHAMAD ALI HEKMAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Durum, Geçici Barınak, Mülteci Kampı, Erzincan Geçit kampı, Emergency, Temporary Shelter, Refugee Camp, Sustainable design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünyada her yıl doğal afetler ve savaşlardan dolayı yüz binlerce kişi evlerini kaybetmektedir. İstatistiklere göre günümüzde dünyada 70 milyonun üzerinde, ülkeler içinde yerinden edilmiş insan, mülteci ve sığınmacı bulunmaktadır. Çatışmalar ya da afetler sonrasında pek çok yerleşim alanı da kullanılamaz hale gelmekte ve hayatta kalanlar ise başka yerlerde geçici barınaklarda yaşamak zorunda kalmaktadır. Şimdiye kadar, çeşitli barınak türleri, acil barınma amacıyla, ülkeler, hayır kurumları veya özel firmalar tarafından tasarlanarak üretilmiş ve mültecilere dağıtılmıştır. Afet ve çatışmalardan kurtulan insanlar bu problemlerin yanında, zamanında yetişemeyen takviye ekipleri, barınak eksikliği, standart dışı barınaklar, iklimsel konfor koşullarının sağlanamaması, mahremiyet eksikliği, güvenlik problemleri ve buna benzer birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma kapsamında, mülteci kampları için acil ve geçici durumlara müdahale rehberleri değerlendirilmiş, kamplar için alan seçimi, yerleşim organizasyonu ve alan planlaması ile ilgili temel standartlar ele alınmış ve bu standartlar Türkiye'deki kamplar ile karşılaştırılmıştır. Mülteci kamplarında kullanılacak barınaklar için standartlar nelerdir? Türkiye'deki mülteci kamplarında kullanılan barınaklar dünya standartlarına uygun mudur? Sorularının cevapları aranmıştır. Bunların yanı sıra Erzincan Geçit mülteci kampı sakinleri ile yapılan yüzyüze görüşmelerde uygulanan anketler, grafikler yolu ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak Geçit kampının kullanıcı gereksinimleri bağlamında birçok standardı karşıladığı, fakat kullanıcıların daha iyi şartlarda yaşayabilmek adına kamp ortamını tercih etmek istemedikleri çıkarımını yapmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Every year, hundreds of thousands of people lose their homes due to natural disasters and wars. According to statistics, there are more than 70 million internally displaced people, refugees and asylum seekers in the world. Many settlements also become unusable after conflicts or disasters, and survivors are forced to live in temporary shelters elsewhere. So far, various types of shelters have been designed and produced by countries, charities or private firms for emergency housing and distributed to refugees. In addition to these problems, people who survived disasters and conflicts face reinforcement teams, lack of shelter, non-standard shelters, lack of climate comfort conditions, lack of privacy, security problems and many other problems. in this study In this context, the refugee camps are considered urgent and intervention guidelines to provisional status for the selection of space for camping, basic standards relating to settlement organization and space planning were discussed, and these standards were compared to camps in Turkey. What are the standards for shelters to be used in refugee camps? used shelters in refugee camps in Turkey Is it appropriate to world standards? The answers to his questions were sought. In addition, questionnaires prepared during face-to-face interviews with the residents of Erzincan Geçit refugee camp were analyzed through graphs. As a result, it is possible to conclude that the Geçit camp meets many standards in terms of user requirements, but that users do not wish to opt for the camp in order to live in better conditions.