Geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin mevcut durumları ve sorunları üzerine bir alan araştırması: İzmir Basmane örneği
A field survey on the current situation and problems of the Syrians who are in temporary protection status: The sample of Basmane, İzmir
- Tez No: 519464
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma, Göç, İzmir, Suriye, Suriye Krizi, Temporary Protection, Migration, İzmir, Syria, Syrian Crisis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türkiye, coğrafi ve stratejik konumu sebebiyle, tarih boyunca göç hareketlerinin yaşandığı bir ülke olmuştur ve günümüze kadar milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmıştır. Bu göç hareketliliği, 2011 yılından günümüze kadar devam eden Suriye iç savaşıyla birlikte artış göstermiş ve Türkiye'ye büyük bir göç dalgası gerçekleşmiştir. Can güvenliği kaygısıyla ülkemize göç akınında bulunan Suriyeliler geçici koruma kapsamına alınmakta, kamplarda ve şehir merkezlerinde yaşamlarını idame ettirmektedir. Ülkemizdeki Suriyelilere çeşitli hizmetler ve olanaklar sunulmuş olsa da, ülkelerinden, evlerinden ve ailelerinden ayrılan bu insanların, başka bir ülkenin diline, kültürüne ve yaşam şartlarına adapte olmaları, çevrelerine uyum sağlamaları kolay olmamaktadır. Araştırmanın amacı, Türkiye'de geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin mevcut durumlarını ve yaşadıkları çeşitli sorunları incelemektir. Bu kapsamda; İzmir ilinin Basmane semtinde yaşayan Suriyelilerin beslenme, barınma, iş, sağlık, eğitim ve hukuk konularında mevcut durumları ve sorunları, uyum ve beklentileri incelenmiş, akabinde değerlendirmeleri yapılmıştır. Araştırmaya 100 Suriyeli kadın katılımcı dahil olmuştur. Katılımcılara uygulanan 34 soruluk anket çalışması, daha verimli sonuçlar elde etmek amacıyla Suriyelilerin resmi dili olan Arapçaya çevrilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen veriler, SPSS 22 programı yardımıyla çözümlenmiştir. Tablolar ve çapraz tablolar oluşturularak analizleri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Given its geographic and strategic location, Turkey has become a country of immigration waves throughout history and accommodated millions of immigrants thus far. This migration mobility has been on the rise ever since the breakout of the Syrian civil war in 2011, resulting in a major wave of migration to Turkey. Syrians, immigrating to the country for fear of casualties, have been sheltered in line with the temporary protection regime, residing in camps and urban centers. Despite being offered particular services and opportunities, these people have had trouble adapting to the language, culture and living conditions of a new country, failing to conform to the new environment. The goal of this study is to analyze the current situation of those granted temporary protection status as well as the challenges they face. In this regard, the nutrition, accommodation status, health, education and legal rights of Syrians living in the town of Basmane, located in the city of İzmir, along with their problems, conformity and expectations were investigated, followed by an assessment. 100 Syrian women participated in the research. The survey, consisting of 34 questions, was translated into the native language of the participants, Arabic, with the goal of deriving a more reliable conclusion. The data obtained from the survey were analysed via SPSS 22. The analysis was conducted by creating tables and crosstables.