Karma yeme ilave edilen bazı bitkisel yağların in vitro fermantasyon ve gaz üretim potansiyeli üzerine etkileri
The effects of some vegetable oils supplemented to feed on in vitro fermantation and gas production parameters
  1. Tez No: 562847
  2. Yazar: GÖKÇEKOCA KOLTUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çörekotu, kişniş, menengiç, kabak çekirdeği, badem yağı, metan gazı, gaz üretimi, uçucu yağ asitleri, Blackcumin, corriander, terebinth, pumpkin seeds, almond oils, methane gas, gas production, volatile fatty acids
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, farklı yağ kaynakları ve dozlarının in-vitro koşullarda rumen pH, gaz üretimi (GÜ), metan gazı üretimi (MÜ), UYA (asetat, propiyonat, bütirat) oranları, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), organik madde sindirilebilirlik derecesi (OMSD) üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çörekotu, kişniş, menengiç, kabak çekirdeği ve badem yağı kullanılmıştır. Her bir yağ için 0, 5, 10, 15 ve 20 mg/kg düzeyinde muamele grupları oluşturulmuş ve analizler her bir muamele için 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. In vitro çalışmada rumen sıvısı için donör olarak 40-45 kg canlı ağırlığa sahip 3 adet teke kullanılmıştır. Hayvanlar %60 kaba ve %40 kesif yem içeriğine sahip yemlerle sabah ve akşam olarak iki öğünde beslenmişlerdir. Yem örnekleri Hohenheim yöntemine göre gaz üretimine bırakılmış ve 3, 6, 12 ve 24. saatlerde gaz üretim değerleri okunmuştur ve 24. saat sonunda pH ve metan ölçülmüş ve alınan sıvı örneklerinde gaz kromotografi cihazında asetik, propiyonik ve bütirik asit oranları belirlenmiştir. Çalışmada ME, NEL ve OMSD değerleri hesap yoluyla elde edilmiştir. Rasyona çörekotu ilavesi (5, 10, 15, 20 mg/kg) rumen pH'sını düşürmüş, ancak GÜ, MÜ ve UYA açısından etkisi önemsiz bulunmuştur. Rasyona 20 mg/kg kişniş yağı ilavesi GÜ'ni artırmış, buna bağlı olarak yemde OMSD, ME ve NEL değerleri artmıştır. Rasyona 20 mg/kg menengiç yağı ilavesi ile GÜ, OMSD, ME ve NEL değerleri artmıştır. Rasyona menengiç yağı 15 mg/kg ilavesi ile kontrol ve diğer düzeylerine göre asetat üretimi artış göstermiştir. Rasyonda 15 ve 20 mg/kg düzeyinde menengiç yağı kullanımı ile bütirat oranı azalmıştır. Rasyona 5 mg/kg kabak çekirdeği yağı ilavesi ile GÜ, OMSD, ME ve NEL değerleri artmıştır. Rasyona 20 mg/kg kabak çekirdeği yağı ilavesi ile kontrole göre asetat üretimi artış göstermiştir. Rasyonda 10, 15 ve 20 mg/kg düzeyinde menengiç yağı ilavesi ile bütirat oranı azalmıştır. Rasyona 10 mg/kg badem yağı ilavesi ile gaz üretimi ciddi miktarda azalırken, 20 mg/kg ilavesi ile gaz üretimi artmıştır. Buna bağlı olarak yemde OMSD, ME ve NEL değerleri 10 mg/kg badem yağı ilavesi ile azalırken, 20 mg/kg badem yağı ilavesi ile artmıştır. Metan yüzdesinin azaltılmasında 10 mg/kg badem yağı ilavesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of different oil sources and doses on rumen pH, gas production (GP), methane gas production (MP), VFA (acetate, propionate, butyrate ratios), metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL), organic matter digestibility (OMD) under in vitro conditions. For this purpose, black seed, coriander, terebinth, pumpkin seeds and almond oils were used in the experiment. Treatment groups at 0, 5, 10, 15 and 20 mg/kg were formed for each oil. Four replications were performed for each treatment group. In vitro study, 3 goats with a live weight of 40-45 kg were used as donors for rumen fluid. The animals were fed with 60% forage and 40% concentrate feed in two meals in the morning and evening. Feed samples were allowed to gas production according to Hohenheim method and gas production values were read at 3, 6, 12 and 24 hours, pH and methane were measured at 24 hours and the liquid samples, acetic, propionic and butyric acid ratios were determined by gas chromatography. In the study, ME, NEL and OMD values were obtained by calculation. The addition of black seed oil to the diet (5, 10, 15, 20 mg / g) increased the rumen pH, but the VFA, GP and MU were not significant. The addition of 20 mg/kg coriander oil to the diet increased GP, OMD, ME and NEL values in feed. The addition of 20 mg/kg terebinth oil to the diet increased GP, OMD, ME and NEL values in feed. In addition, 15 mg/kg addition to the diet showed an increase in acetate production compared to control and other oil addition levels. Butyrate rate decreased with the use of terebinth oil at the level of 15 and 20 mg/kg in the diet. Addition of 5 mg/kg pumpkin seed oil to the diet increased GP, OMD, ME and NEL values in feed. In addition, 20 mg/kg pumpkin seed oil added to the diet increased acetate production compared to control. Butyrate rate decreased with the use of terebinth oil at levels of 10, 15 and 20 mg/kg in the diet. Gas production was significantly reduced with the addition of 10 mg/kg almond oil to the diet, while gas production increased with the addition of 20 mg/kg. Accordingly, OMD, ME and NEL values of the feed decreased with the addition of 10 mg/kg almond oil and increased with the addition of 20 mg/kg almond oil. In addition, 10 mg/kg almond oil may be recommended to reduce the percentage of methane.