Ardına bakmak: Rijksmuseum'daki Ankara tablosu
Looking behind: The Ankara painting at the Rijksmuseum
  1. Tez No: 562903
  2. Yazar: FİKRET BARBAROS GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA KENAN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Amsterdam, Rijksmuseum, tablo, manzara, Osmanlı, Hollanda, kızılötesi, Ankara, Amsterdam, Rijksmuseum, painting, view, Ottoman, Netherlands, infrared
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amsterdam'daki Rijksmuseum envanterinde bulunan, Osmanlı Dönemi Anadolu'sunun bir ticari şehri olarak Ankara'nın panoramasının ve bu şehirdeki ticari hayatın en önemli vesikası olarak resmedilen Ankara Tablosu, hem bir tarihi şehrin dokusunu ve önemli yapılarını hem de bu şehrin tarihindeki önemli ticari unsurların yansıtılması bakımından şehir araştırmalarını aydınlatmaktadır. Tabloda, Ankara'nın tarihi yapılarının, arazi yapısının, demografik ve kültürel detaylarının figürler yoluyla günümüze aktarılması, resmedildiği dönemin farklı açılardan incelenebilmesini mümkün kılmaktadır. Tablonun yapım tarihi, ressamı ve resmedilen yapıların bir kısmının tanımlanabilmekten uzak kalması nedeniyle uzun yıllar boyunca gizemini korumuştur ve muhtemelen de korumaya devam edecektir. Eserin yapım tekniği ve kullanılan renkler bakımından benzerlerinin bulunması ancak, işlediği konu ve işleyiş şeklinin örneğinin az oluşu esere önem kazandırmaktadır. Figürlerin detaylı incelenmesi, yapıların yerlerinin tahlil çalışmaları ve tablonun öyküsünün üzerinde durulmasının yanısıra eserin şehri yansıtışı çoğu açıdan hatalı görülmüş ve bunun bazı sebeplerle meydana gelmiş olabileceği fikri ile modern bir araştırma tekniği olarak kızılötesi inceleme yöntemi ile bazı tespitlerde bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Painting of Ankara which is included in the inventory of the Rijksmuseum, Amsterdam, that painted as the most important document of the Ottoman period Anatolia's commercial city, Ankara's panorama and commercial life is lighten to city researches in point of the presentation of fact both inner old city texture, important structures and substantial commercial elements in its history. By means of the figures in the painting carry to the present day of Ankara's historical structures, structure of land, demographical and cultural details make possible of the researchable from different aspects. Because of the undefinable of the painting year of made and part of the painted structures has been remained mystery and possibly it is going to stay. The similarity in terms of the production technique and the colors used, but the fact that the subject and the way it works are less, gives importance to the work. In addition to the detailed examination of the figures, the analysis of the locations of the structures and the story of the painting, the represents of the work on the city were seen to be inaccurate in many aspects, and some determinations were tried to be made by infrared examination method as a modern research technique with the idea that might have occured for some reasons.