Non-Turkish speaking students' opinions about learning Turkish
Yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmeye ilişkin görüşleri
- Tez No: 562914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TSL, non-Turkish speaking, learning Turkish, skills
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tanımlayıcı çalışma Türkçe konuşmayan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, Türkçeyi dil olarak öğrenme dersi ve dil öğrenme becerileri hakkında fikirlerini belirtmeyi hedefliyor. Bu çalışmanın katılımcıları ve hedefleri yerli olmayıp Türkçe konuşan ve Türkçeyi yabancı dil olarak alan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileridir. Bu çalışmanın başlatılmasında üç ana neden var. Bunlardan ilki, araştırmacının TFL kursunda eğitimci olarak profosyonel bir pozisyonda olduğu gerçeğidir. İkinci sebep ise bu araştırmanın yürütüldüğü kurumda TFL için genel bir müfredat olmayışıdır. Üçüncü sebep ise TFL özellikle 20.yüzyılın sonlarında ortaya çıktığından geçmişte bu alanda yapılan çalışmalar derinlikleri ve kapsamları açısından sınırlıdır. Çalışma grubu anadili Türkçe olmayan Vakıf üniversitesinde öğrenim görmekte olan 52 öğrenciden oluşuyordu. Bu çalışma için bilgiler ''Türk dilinin yerli olmayan öğrencilerin fikrince değerlendirilmesi'' araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Tanımlayıcı analizlerden toplanan bilgileri analiz etmek için yararlanıldı. Sonuçlar alfabe ve yazma becerilerinin TFL öğrencilerinin en çok zorlukla karşılaştıkları alanlar olduğunu gösterdi. Anahtar kelimeler : TSL, Yerli-olmayanlarca Türk Dili, Türkçe Öğrenme becerileri
Özet (Çeviri)
This descriptive study aims to identify the opinions of non-Turkish speaking graduate and undergraduate students about Turkish as a Foreign Language (TFL) course and their language skills. The participants and targets of this study are non-native Turkish speaking graduate and undergraduate students who are studying Turkish as a foreign language. There were three main reasons which have propelled the carrying out of this particular research study. The first of these reasons the fact that the researcher holds a professional position as an instructor of the TFL course. The second reason is that there are no general curricula for TFL at the institution where this study is carried out. The third reason is that since TFL only emerged especially during the late 20th century the studies that have been undertaken in the past in relation to this area have been few as well as limited in their scope and depth. The study group of the study consisted of 52 Non-Native Students studying at a foundation university. The data for the study were collected via“The evaluation scale of Turkish Language in terms of Non-Native Students Opinions”developed by the researcher and the advisor. Descriptive analysis was made use to analyse the data gathered. The results showed that alphabet and writing skills were the areas where the TFL undergraduates encountered the most difficulty.