Three-dimensional evaluation of the nasolabial effects of nasoalveolar molding in unilateral cleft lip and palate patients
Tek taraflı dudak damak yarığında nazoalveolar şekillendirmenin nazolabial etkilerinin üç boyutlu değerlendirilmesi
  1. Tez No: 562920
  2. Yazar: ALP DORUK BİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÇAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Complete unilateral cleft lip and palate, nasoalveolar molding, nasolabial changes, stereophotogrammetry, non-cleft control, Complete unilateral cleft lip and palate, nasoalveolar molding, nasolabial changes, stereophotogrammetry, non-cleft control
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu prospektif çalışmanın amacı, tam tek taraflı dudak damak yarıklı (DDY) bebeklerde nazoalveolar şekillendirme (NAŞ) tedavisi sonucunda oluşan nazolabial değişikliklerin üç boyutlu olarak incelenmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Çalışma grubu, ortalama yaşı 23.1±6.5 gün olan otuz dokuz tam tek taraflı dudak damak yarıklı bebekten oluşmuştur. Kontrol grubu ise benzer şekilde ortalama yaşı 23.7±6 olan on sağlıklı bebekten oluşmuştur. Çalışma grubunun üç boyutlu stereofotogrametrik görüntüleri NAŞ öncesi (T0) ve sonrasında (T1), kontrol grubu kayıtları da benzer zaman aralığında alınmıştır. Doğrusal, açısal ve oransal ölçümler arayüz program ile yapılmıştır. T0 döneminde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, DDY'li bebeklerin yarık tarafında nostril ve nazal genişliklerin artmış, nostril, kolumella ve filtrum yüksekliğinin ve nazal projeksiyonun azalmış ve kolumellanın deviye olduğu gözlenmiştir (p0.05). Tam tek taraflı DDY'li bebeklerin nazolabial deformiteleri NAŞ tedavisi ile iyileşme göstermiştir. Bu gelişmenin temelde başlangıç deformitesinin şiddetiyle ilişkili olduğu bulunmuştur. Burun projeksiyonu ve nostril yüksekliği normal değerlere ulaşırken, transversal ölçümler belirgin şekilde azalmakla beraber yine de daha yüksek bulunmuştur. Diğer yandan, çoğu nazolabial yapının asimetrisi söz konusu tedavi ile iyileşme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this prospective study was to evaluate three-dimensional nasolabial changes in infants with complete unilateral cleft lip and palate (CUCLP) treated by nasoalveolar molding (NAM) and compare to non-cleft controls. Thirty-nine CUCLP patients treated with NAM (mean age of 23.1±6.5 days) composed the study group. The control group comprised 10 healthy infants with a mean age of 23.7±6 days. Stereophotogrammetric records of the subjects in the study group were taken at pre-NAM (T0) and post-NAM (T1) whereas the control subjects' records were taken at a matching interval. Linear, angular and proportional measurements were carried on 3d stereophotogrammetric images using a software program. At T0, the cleft patients had significantly greater nostril and nasal widths, smaller nostril and columella heights, shorter philtrum on the cleft side, deviated columella and decreased nasal projection (p0.05). The initial nasolabial cleft deformity of the CUCLP patients were significantly improved with NAM treatment. This improvement was mainly correlated with the severity of the initial deformity. Nasal projection and nostril height reached the normal values, whereas the transversal measurements were found to be larger despite the significant reduction. On the other hand, asymmetry of most of the nasolabial structures was improved following treatment.