Güvenlikleştirme yaklaşımı çerçevesinde Kuzey Makedonya'daki iç siyasal anlaşmazlığın analizi
Analysis of domestic political dispute in North Macedonia within the frame of securitization
- Tez No: 562921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK TÜYSÜZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kopenhag Okulu, Güvenlikleştirme, Kuzey Makedonya, Arnavutlar, Ohri Çerçeve Antlaşması, Copenhagen School, Securitisation, North Macedonia, Albanians, Ohrid Framework Agreement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
“Güvenlikleştirme Yaklaşımı Çerçevesinde Kuzey Makedonya'daki İç Siyasal Anlaşmazlığın Analizi”adlı bu tez çalışması, Kopenhag Okulu çalışanları tarafından oluşturulan ve güvenlik terminolojisine önemli katkılar sunan“Güvenlikleştirme Yaklaşımı”kapsamında Kuzey Makedonya'da bir iç siyasal anlaşmazlık haline gelen Arnavut sorununu ele almayı amaçlamaktadır. Kuzey Makedonya'da derinleşen güvenlik kaygıları çerçevesinde şekillenen Makedonlar ile Arnavutlar arasındaki ilişkilerin analizini mümkün kılmak adına, güvenlikleştirme yaklaşımının genel hatlarına odaklanılmıştır. Balkanlar'da dağınık bir şekilde yaşayan Arnavutlara bölgesel bir inceleme fırsatı sunan“Bölgesel Güvenlik Kompleksi”ve Kuzey Makedonya'da Arnavut sorununun hangi sektörler için tehdit oluşturduğunu ortaya koymak için“Güvenlik Sektörleri”yaklaşımlarının incelenmesinin önemli katkılar sunacağı düşünülmüştür. Ayrıca güvenlikleştirmenin tersine hareket ettiği yani güvenlik-dışılaştırmayı mümkün kılan eğilimler üzerinde durulmuştur. Kuzey Makedonya'daki Arnavut sorununun; ne zaman, hangi koşullarda ve eylemlerde bir güvenlik sorunu haline geldiğini anlayabilmek için, tarihsel arka planına yer verilmiştir. İki toplum arasında gelişen anlaşmazlıkların, 2001 yılında çatışmaya dönüşmesi algılanan tehdidin son noktasını oluştururken, güvenlikleştirmenin nasıl kullanıldığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca çatışmayı sonlandıran Ohri Çerçeve Antlaşması incelenmiş ve güvenlik-dışılaştırma kapsamında anlaşma sonrası ortam ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis named“Analysis of Domestic Political Dispute in North Macedonia Within The Frame of Securitization”aims to deal with examine the Albanian problem which becomes an internal political dispute in North Macedonia within the context of securization approach which was created by Copenhagen School. It analyses the relations between Macedonians and Albanians. Therefore it is focused on the general outline of the securitization approach. Albanians living in a scattered way in the Balkans were given a regional examination opportunity with the“ Regional Security Complex”approach. in North Macedonia, the“Security Sectors”have been examined to reveal which sectors the Albanian problem poses a threat to. In addition, it has been emphasized the trends that make de-securitization possible. Albanian problem in North Macedonia; in order to understand when and under which conditions and actions it has become a security problem, the historical background of the problem has been mentioned. As a result of the end point of the perceived threat, conflict between the two communities in 2001 turned into a strife. Here it is drew attention how the security is used. In addition, the Ohrid Framework Agreement, which ended the Conflict, was examined and within the de-securitization the post agreement environment was tired to be addressed.