Resistinin tavşan korpus kavernozumdaki etkisi üzerinde resveratrolün rolü
Role of resveratrol on the effect of resistin on rabbit corpus cavernosum
- Tez No: 562993
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİZ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, resveratrol, resistin, korpus kavernosum, tavşan, Erectile dysfunction, resveratrol, resistin, corpus cavernosum, rabbit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Resistinin Tavşan Korpus Kavernozumdaki Etkisi Üzerinde Resveratrolün Rolü Türkan GÜNGÖR. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakoloji Anabilim Dalı. 35340 Balçova-Izmir Amaç Erektil disfonksiyonun (ED) en önemli nedeni endotelyal disfonksiyondur. Resveratrol penil dokuda hiperkolesterolemiye bağlı gelişen ED'u düzeltmektedir. Kardiyovasküler sistem (KVS) hastalıklarında endotelyal fonksiyonları bozduğu bilinen resistinin ED'da rolününün olup olmadığı araştırılmamıştır. Bu amaçla in vitro koşullarda resistinin erektil doku üzerindeki fizyopatolojik etkisinin direk ortaya konulması ve bu etkinin resveratrolle geriye döndürülüp döndürülmeyeceği araştırılmıştır. Yöntem Projemizde 19 adet sağlıklı yeni zellanda türü 2000-3000g ağırlığında erkek tavşanlar kullanılarak in vitro organ banyosu yöntemi ile krebs, resistin ve resistin+resveratrol ile 24 saat inkübe edilen korpus kavernozum dokularında asetilkolin (Ach) ile endotel bağımlı gevşeme yanıtları, endotelin-1 aracılı kasılma yanıtları ve sodyum nitropurisid (SNP) ile endotelden bağımsız gevşeme yanıtları değerlendirilmiştir. Yine bu gruplarda oksidatif streste arttığı bilinen nikotinamid adenin dinükleotit fosfat (NADPH) oksidaz ölçümü yapılmıştır. Bulgular 24 saat inkübasyon sonrasında ve dokuların deney protokolü sonundaki canlılıklarını göstermek amacıyla 120 mM potasyum klorür (KCl) dokulara uygulanmış, KCl'ye bağlı kasılma yanıtları arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Krebs grubu, resistin grubu ve resistin+resveratrol grupları için fenilefrin (Phe) kasılması sonrası Ach ve SNP oluşturulan gevşeme yanıtları ile endotelin-1 aracılı kasılma yanıtlarında gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Resistin varlığında uygulanan resveratrol sadece resistin uygulanan gruba göre NADPH oksidaz aktivitesini anlamlı olarak azaltmıştır. Sonuç Resistinin NADPH oksidaz aktivitesini değiştirme potansiyeli olabileceğini ve resveratrolün ED üzerinde alternatif bir tedavi hedefi olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Role of Resveratrol On The Effect of Resistin On Rabbit Corpus Cavernosum Türkan GÜNGÖR. Dokuz Eylul University Institute of Health Sciences, Department of Pharmacology. 35340 Balcova-Izmir Objective The most important reason of erectile dysfunction (ED) is endothelial dysfunction (ED). Resveratrol improves the ED in the penile tissue due to hypercholesterolaemia. It has not been investigated whether the resistance of endothelial function defect in the cardiovascular system (CVS) has a role in ED. For this purpose, it was investigated that the physiopathological effect of resistin on erectile tissue was directly determined in vitro conditions and this effect would be reversed with resveratrol. Method In our project, 19 rabbits weighting 2000-3000 g were used and in vitro organ bath method was used to evaluate endothelium-dependent relaxation responses with acetylcholine (Ach), endothelin-1 mediated contractile responses and endothelium-free relaxation responses with sodium nitropuriside (SNP) the corpus cavernosum tissues incubated with krebs, resistin and resistin +resveratrol for 24 hours. In these groups, nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) oxidase, which is known to increase in oxidative stress was measured. Results After 24 hours of incubation and in order to demonstrate the viability of the tissues at the end of the experimental protocol, 120 mM potassium chloride (KCl) was applied to the tissues and no significant difference was observed between KCl-induced contractile responses. There was no significant difference between groups in terms of relaxation responses generated by Ach and SNP after phenylephrine (Phe) contraction and endothelin-1 mediated contraction responses for Krebs group, resistin group and resistin + resveratrol groups. Resveratrol administered in the presence of resistin significantly reduced NADPH oxidase activity compared to the group treated with resistin alone. Conclusion Resistin may have the potential to alter NADPH oxidase activity, and resveratrol may be an alternative treatment target for ED.