İbrahim Örs'ün çocuklara yönelik eserlerinin eğitsel iletiler açısından incelenmesi
Analysis of the works of İbrahim Örs about children in terms of educational messages
  1. Tez No: 562992
  2. Yazar: MURAT ACELE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR DERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Örs, Eğitsel İleti, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Yazını, İbrahim Örs, Educational Message, Literature for Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 398
Özet
Her kitabın okuyucuya vermek istediği bir ileti vardır. Çocukların bilişsel, duyuşsal, ahlaki ve kişilik gelişimlerinde okudukları kitaplardan aldıkları iletiler etkili olmaktadır. Bu sebeple çocuk kitapları içinde barındırdığı iletiler açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı İbrahim Örs'ün çocuklara yönelik olarak yazdığı 13 eserinde yer alan eğitsel iletilerin incelenip tespit edilerek, yazarın eserlerinde çocuklara aktarmak istediği eğitsel iletileri nasıl sunduğunun ve bu iletilerle çocukların hangi yönlerini geliştirmeye çalıştığının ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla yazarın eserleri nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemiyle taranmış, eserlerde yer alan iletiler amaçlarına göre sınıflandırılmıştır. İletiler, amaçlarına göre 1-Kişisel Gelişimi Destekleyen Eğitsel İletiler, 2-Toplumsal Gelişimi Destekleyen Eğitsel İletiler, 3-Ulusal Düşüncenin Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler, 4-Çevre Bilinci Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler, 5-Evrensel Düşüncenin Gelişimini Destekleyen Eğitsel İletiler şeklinde sınıflandırılmıştır. Araştırmanın sonunda İbrahim Örs'ün 13 eserinde 776 farklı ileti tespit edilmiştir. Bu iletilerden en çok 394 ileti sayısı ile“Kişisel Gelişimi Destekleyen”iletilere yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every book has an intended message to communicate with the audience. Messages of the books impact children's cognitive, affective, moral and personal development. That is why children's books are important in terms of the messages they bear. The aim of this study is to analyze the educational messages of the 13 works of İbrahim Örs about children and to find out how the author presents these messages he would like to communicate with children and also to understand what aspect of children he wants to develop in his products. With this aim in mind, document analysis method was used when analyzing his works and the messages were classified in terms of their aims. With regards to their aims, there messages can be classified as follows: 1- Educational Messages that foster personal development 2- Educational Messages that foster societal development 3- Educational Messages that foster nationalistic ideas 4- Educational Messages that foster Environmental Awareness 5- Educational Messages that foster Universal Ideas. The study revealed 776 different messages of Ibrahim Örs in 13 of his works. It is found out that 394 of the messages are related to personal development.