A Study of structural behavior of the Şehzade Mehmet Masque
- Tez No: 4046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kubbe, Sonlu Elemanlar Metodu, Yığma Yapı 1ar iv, Dome, Finite Element Method, Masonry Structures 111
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET ŞEHZADE MEHMET CAMİ İNİN TAŞIYICI SİSTEMİ HAKKINDA BİR ÇALIŞMA UNAY, Ali ihsan Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa PULTAR Eylül, 1988 Bu çalışmanin Ana amacı, kubbeli tarihi yapıların yük aktarma mekanizmasının incelenmesidir. Bu yapıların taşıyıcı sistemini çoğunlukla taş yada tuğla yapı sistemi oluşturduğundan, öncelikle yığma yapıların malzeme ve davranış özellikleri incelenmiştir. Daha sonra, Şehzade Mehmet Camii örnek olarak seqilip, analiz için model len- miştir. Bu modelin düşey ve yatay yükler altında analizi yapılarak elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF STRUCTURAL BEHAVIOR OF THE ŞEHZADE MEHMET MOSQUE UNAY, Ali ihsan MS. in Building Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa PULTAR September, 1988 The aim of this study is to investigate the load carrying and resisting mechanism of masonry domed struc tures. The first part of the study discusses the behavior and the material properties of masonry elements. Then, as a case study, the Şehzade Mehmet Mosque is modeled by finite element technique. This model is analyzed by the SAP 80 computer program under gravity and lateral loads, and the results are discussed.