Ekonomide beklentilerin rolü
The role of expectations in the economics
- Tez No: 563029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ÜSTÜN GEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Adaptif Beklentiler, Rasyonel Beklentiler, Ekolojik Rasyonellik, Adaptive Expectations, Rational Expectations, Ecological Rationality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yunanlı heykeltraş Pygmallion'dan itibaren beklentiler ile gerçekleşen olaylar arasında yakın bir ilişkinin var olduğu düşünülmüştür. Daha sonralarda ise P.D. Cagan beklentileri geçmiş dönemde gerçekleşen ve geçmişte gerçekleşmesi muhtemel olan beklentiler olarak incelemiş bu durum literatürde Adaptif Beklentiler Teorisi olarak yerini almıştır. Bu konudaki bir diğer teori ise beklentileri sadece geçmiş döneme bakarak oluşturmanın yeterli olmadığı düşüncesiyle ve cari dönem bilgilerinin de dahil edilmesi gerektiği görüşünü dile getiren J. Muth'un geliştirmiş olduğu Rasyonel Beklentiler Teorisi'dir. G. Gigerenzer'ın öncülüğünde gelişen Ekolojik Rasyonellikte ise elde bulunan tüm bilgileri kullanmadan, rasyonel olmayan kısa yollar ile karar alımı söz konusudur fakat bu kavramda diğer beklenti kuramlarından farklı olarak çeşitli çevresel durumları karar alırken göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Ekonominin son 20 yılına baktığımız zaman makro iktisattaki değişimlerin mikro temelleri oluşturulurken bireyin tercihleri ve o tercihlere sebep olabilen beklentiler, aynı zamanda politika yapıcıların başarılı olup olmaması sonucunda beklentileride etkilemesi konusu gittikçe daha çok kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Çalışmada önce beklenti kavramı ve ekonomide izlenecek olan politikaların iktisadi ajanların beklentilerine (bekleyişlerine) göre şekillendiği durumu teorik olarak daha sonra ise ampirik açıdan ele alınmış ve bu tezde detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the Greek sculptor Pygmallion there has been a close relationship between expectations and events. Later, P.D. Cagan considered expectations as past expectations and likely to be realized in the past, and this situation took its place in the literature as Adaptive Expectations Theory. Another theory on this subject is the Theory of Rational Expectations developed by J. Muth, who stated that it is not enough to formulate expectations by looking at the past period and that current period information should be included. In the Ecological Rationality developed under the leadership of G. Gigerenzer, it is possible to make decisions by using non-rational short ways without using all the information available, but in this concept, it is emphasized that, unlike other expectation theories, various environmental situations should not be ignored. When she/he look at the last 20 years of the economy, it is seen that when the micro foundations of macroeconomic changes are formed, the preferences of the individual and the expectations that may lead to those preferences, as well as the effect of the policy makers on their success, are increasingly used. In this study, firstly the expectation is approaching and the situation in which the policies to be followed in the economy is shaped according to the expectations (expectations) of the economic agents are discussed theoretically and then empirically and this is done in detail in this thesis.