Avrupa Birliği'nde kadın hakları ve Türkiye'nin uyum süreci
Women rights in the European Union and the acession process of Turkey
- Tez No: 563275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Toplumsal Cinsiyet, CEDAW, Uluslararası Sözleşmelerde Kadın Erkek Eşitliği, Avrupa Birliği'nde Kadın Erkek Eşitliği, Türkiye'de Kadın Erkek Eşitliği, Patriarchy, Gender, CEDAW, Equality of Women and Men in International Conventions, Equality of Women and Men in the European Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmanın amacı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde uyum yasalarında gerçekleştirilen hukuki, ekonomik ve sosyal reformları kadın hakları açısından değerlendirmektir. Kadının, insan haklarının uluslararası düzeyde korunmasına ilişkin temel yönelimler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve politikalara yerleştirilmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Çalışmada da göreceğimiz gibi Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de kanun önünde herkes tartışmasız olarak eşit kabul edilmekteyse de, uygulamada tüm dünyada olduğu gibi sorunlar devam etmektedir. Buna rağmen Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısında kadın erkek eşitliği alanında özellikle uygulamadaki eksiklikler, Birlik yolunda Türkiye'nin karşısına çıkmaktadır. Bu nedenle kadın erkek eşitliği alanında Türkiye ve Avrupa Birliği mevzuat ve uygulamalarının karsılaştırılması büyük önem taşımaktadır. Çalışma, temel olarak dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kadının insan hakları ve ayrımcılık kavramları incelenecektir. Bu amaçla ayrımcılığa yol açan uygulamalara ve genel olarak eşitlik ilkesine değinilecektir. Uluslararası alanda ayrımcılıkla mücadele konusunda kabul edilen belgeler de ilk bölümde yer alacaktır. İkinci bölüm Avrupa Birliği'ndeki kadın erkek eşitliği yönündeki mevzuata ayrılmıştır. Bu amaçla çeşitli hukuk kaynaklarındaki ayrımcılık yasağı ve kadın erkek eşitliğine yönelik düzenlemeler değerlendirilecektir. Son bölümün konusunu Türkiye'nin kadın erkek eşitliği alanında Avrupa Birliği'ne uyumu oluşturmaktadır. Bu bölümde, Türk hukukunda kadın erkek eşitliği hükümleri, ilerleme raporları, Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda eksiklikleri ve yapılması gerekenler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess, from the point of view of women's rights, the legal, economic and social reforms introduced to the harmonization laws during the European Union accession process of Turkey. It concentrates on the integration of social gender equality into the main schemes and policies in the light of the basic orientation towards the protection of human rights of women at the international level. Although, as can be seen in the study, every individual is indisputably considered equal under the law in the European Union states, problems persist in practice as around the world. Yet, as can be seen throughout the study, the imperfections, especially in practice, of Turkey in the sphere of equality of women and men against the European Union cause Turkey to face difficulties in the process of accession in the Union. Therefore, it is vital to compare the legislation and practices of Turkey and the European Union on the equality of women and men. The study is mainly formed by four chapters. In the first chapter, the concepts of woman's human rights and discrimination are addressed. For this purpose, the practices leading to discrimination and the general principle of equality are dealt with. The instruments internationally adopted to fight against discrimination are also presented in the first chapter. The second chapter is dedicated to the European Union legislation on the equality of women and men. Thus, the prohibition of discrimination and the regulations aiming the equality of women and men in different legal sources are evaluated. And the last chapter deals with the harmonization of Turkey to the European Union in terms of equality of women and men. The chapter investigates the Turkish legislative provisions on the equality of women and men, progress reports, the lacks of Turkey in the process of accession to European Union and the actions needed to be taken.