TRT Çocuk Dergisi'nde yer alan edebî metinlerin değerler eğitimi açısından incelenmesi (1-70)
The analysis of the literary texts involved in TRT Kid Magazine in terms of values education (1-70)
- Tez No: 563283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İHSAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Edebî Metinler, TRT Çocuk Dergisi, Value, Values Education, Literary Text, TRT Çocuk Magazine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın temel amacı TRT Çocuk Dergisi'nde yer alan edebî metinlerin değerler eğitimi açısından incelenmesidir. Araştırmanın birinci bölümünde amaçlara bağlı olarak alt amaçlar, tezin önemi ve sınırlılıklar belirtilmiştir. Konuyla ilgili araştırmalara kısaca yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde değerin tanımı, işlevi, özellikleri, sınıflandırılması, değer eğitimi, değer eğitimi yaklaşımları, Türk Milli Eğitim Sisteminde değerler, Türkçe dersinde değerler eğitimi, edebiyatın değerler eğitimindeki rolü, Dünya'da ve Türkiye'de çocuk dergiciliği, TRT Çocuk Dergisi ile ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çalışmada betimsel nitelikte tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma için TRT Çocuk Dergisi'nin 2010-2016 yılları arasında yayımlanan ilk 70 sayısı teker teker incelenmiş, dergilerin değer içeren bölümleri tespit edilmiş, bunların hangi değer kategorisine girdiği belirlenmiş ve değerler tablo şeklinde sunulmuştur. Belirlenen değerler yorumlanmış, değerlerin dergilerde nasıl işlendiği açıklanmıştır. Ayrıca dergilerde yer alan değerlerin doğrudan didaktik olarak değil daha çok sezdirme ve keşfetme yöntemi ile okuyucuya verildiği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda dergilerde en çok yardımseverlik değerine yer verildiği, onu sırasıyla bilimsellik, sevgi, sağlıklı olmaya önem verme ve arkadaşlık değerlerinin izlediği görülür. İffetli olma, kanaatkârlık, özgürlük ve cesur olma değerlerine ise az sıklıkta rastlanır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to analyse the literary texts in TRT Çocuk Magazine in terms of values education. In the first part of the study, sub objectives that are related with main objectives, the importance of the thesis and limitations are determined. In addition to these; related studies are briefly mentioned in this part. In the second part of the study; the conceptual framework that is related with definition, function, properties and classifications of value, values education approaches, the values of the Turkish National Education Systems, education of values in Turkish lectures, the role of literature in values education, child journalism in Turkey and in the World, TRT Çocuk Magazine is created. Descriptive scanning model is used in this research. The first 70 published journals of TRT Çocuk Magazine in between 2010-2016 are examined one by one, the chapters of these journals that is consisting of value are determined, these chapters are classified according to their categories and values are presented in table form. Determined values are interpreted and trying to be explained how those values are processed in journals. Furthermore, it has been found that the values in the journals are given to the reader by the means of implication and exploring rather than directly didactical way. As a result of the data that is obtained from the study; helpfulness is the most seen value in the studied chapters and journals; helpfulness is followed by scientificity, love, giving importance to be healthy and friendship values respectively. Chastity, frugality, freedom and bravery are committed rarely.