Plastik cerrahın estetik müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğunun sözleşmesel bağlamda incelenmesi
Analaysis of plastic surgeon's liability in the contractual context due to plastic surgery
- Tez No: 563293
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT GEZDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Plastik Cerrah, Estetik Cerrahi, Vekâlet Sözleşmesi, Eser Sözleşmesi, Hukuki Sorumluluk, Plastic Surgeon, Cosmetic Surgery, Attorney Agreement, Contract of Construction, Legal Liability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hekim, tıbbi müdahalede bulunurken gerekli özeni göstermek ve üzerine düşen borçlarını yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi halde hekim bu davranışından sorumlu olacaktır. Hekimin bu sorumluluğu cezai, hukuki veya idari olarak karşımıza çıkabilir. Hekimin hukuki sorumluluğu sözleşmeden veya sözleşme dışı bir işlemden kaynaklanabilir. Hekim ile hasta arasındaki ilişkiye vekâlet sözleşmesi hükümlerinin uygulanması gerektiği kabul edilmektedir. Hekim ile hasta arasındaki ilişkinin hangi sözleşme hükümlerine dayandığına ilişkin tartışmalar genel olarak son bulmuşsa da, estetik müdahaleler açısından bu hukuki ilişkinin nasıl nitelendirileceği hala bir tartışma konusudur. Estetik müdahalelerin hukuki niteliğini konusunda iki görüş mevcuttur. Bunlar eser sözleşmesi ve vekâlet sözleşmesi görüşüdür. Estetik müdahalelerin hukuki niteliğinin belirlenmesi plastik cerrahın sorumluluğunun sonuçları açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada estetik müdahalelerin hukuki niteliğinin ne olduğu açıklanacak ve plastik cerrah hekimin estetik müdahalelerden kaynaklanan sorumluluğunun sonuçları ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
A physician is liable to exercise due diligence during a medical intervention or she/he would be held to account for their action. This could be a criminal, legal or administrative liability. Physician's legal liability may be contractual or non-contractual. It is generally accepted that the legal relationship between patient and doctor is based on the provisions of an attorney agreement. Even though arguments about which provisions the relationship between a doctor and a patient are based on have generally come to an end, in terms of cosmetic interventions, it is still a question of debate. There are two different views on the legal characteristic of cosmetic interventions. These are the contract of construction and attorney agreement. It is important to define the legal characteristics of a cosmetic intervention to see the results of a plastic surgeon's liability. In this postgraduate thesis, legal characteristics of cosmetic interventions and results of a plastic surgeon's liability stemming from cosmetic intervention are explained.