Maydos Kilisetepe Höyüğü Bizans Dönemi sırlı seramikleri
Byzantine glazed ware from Maydos Kilisetepe
  1. Tez No: 563308
  2. Yazar: SİNEM GİRGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAK TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Eceabat, Maydos Kilisetepe Höyüğü, Bizans Dönemi, Sırlı Seramik, Eceabat, Maydos Kilisetepe, Byzantine Period, Glazed Ceramic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Çanakkale İli'nin Eceabat İlçesi'nde bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında 2010 yılında başlatılmış ve günümüzde kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan Bizans Dönemi sırlı seramik buluntuları çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Söz konusu seramik buluntularından 140 tanesi bilimsel yöntemler kullanılarak malzeme, biçim ve bezeme teknikleri açısından incelenerek seramik gruplarına göre katalogları hazırlanmıştır. Höyüğün yüzeyi hem Bizans Dönemi'nde hem de günümüze yakın bir zamanda tahrip edilmesinden dolayı söz konusu seramikler dolgu toprak içerisinde ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle tabaka verileri tarihlendirmeye katkı sağlayamamaktadır. Seramiklerin tarihlendirilmeleri form, bezeme ve teknik özellikleri dikkate alınarak benzer örnekleriyle karşılaştırılarak yapılmıştır. Böylece Maydos Kilisetepe Höyüğü Bizans Dönemi Sırlı Seramikleri 9. - 15. yüzyıl aralığına tarihlendirilebilir. Çalışma kapsamındaki seramiklerimizin bazılarının iç ve dış yüzlerinde üçayak izleri görülür. Bu izler bölgede Bizans Dönemi'ne ait seramik atölyesinin olduğunu düşündürse de bölgede şu ana kadar böyle bir arkeolojik veriye ulaşılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Excavations at the Maydos Kilisetepe in Eceabat district of Çanakkale Province were initiated in 2010 under the chairmanship of Çanakkale On Sekiz Mart University Archaeology Department lecturer Prof. Dr. Göksel Sazcı and today excavation works are still continues. Byzantine ceramics uncovered during the excavations were the subject of our study. 140 of these ceramic finds were examined in terms of materials, shape and decoration techniques by using scientific methods and their catalogs were prepared according to ceramic groups. The surface of the tumulus was destroyed both during the Byzantine period and near the present day, and the ceramics were uncovered in the fill soil. Therefore, the layer data can not contribute to the dating. The dating of the ceramics was done by comparing the similar examples with the shape, decoration and technical features of the ceramics. Thus, Byzantine Glazed Ware From Maydos Kilisetepe can be dated to the 9th century and the 15th century. Traces of tripod are seen on the inner and outer faces of some of our ceramics. If the ceramics workshop belongs to the Byzantine period, I think that such archaeology data has been reached so far.