Every voice matters: A case study on the factors affecting the professional development and identity (RE)construction of novice English language teachers
Her ses önemlidir: Mesleğe yeni başlayan dil öğretmenlerinin kimlik oluşumu ve mesleki gelişimi üzerine bir durum çalışması
- Tez No: 563325
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeni öğretmenler, dil öğretmeni eğitimi, mesleki gelişim ve mesleki kimlik, Türkiye, Novice teachers, language teacher education, professional identity and professional identity, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Mesleğe yeni başlayan öğretmenler için ilk yıllar çok kritik ve önemli bir konuma sahiptir. Bunun sebebi ise bu dönemler öğretmenin kimlik oluşumunda ve gelişim sürecinde ve mesleği yeniden anlamlandırmasında önemli bir rol oynamasından kaynaklanmaktadır. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin kimlikleri ve gelecekte alacakları yol bu deneyimleri ile yeniden oluşmakta ve şekillenmektir. Bu yüzden, dil öğretmeni olmanın anlamını bulma serüveni boyunca, pek çok faktörün etkisi altında kalmaktadırlar. Bu nitel durum çalışmasının ana amacı Türkiye'nin doğusunda büyük bir şehir olan Gaziantep'te ilk ve orta devlet okullarında çalışan ve mesleğe yeni başlamış olan İngilizce öğretmenlerinin profesyonel gelişimlerini ve kimlik oluşumlarını etkileyen faktörleri araştırmak ve hikâyelerini paylaşmaktır. Ana veri toplama aracı olarak yüz yüze yapılan görüşmeler, ders gözlemleri ve yansıtıcı otobiyografik günlük kayıtları kullanılmıştır. Sonuçlar öğretmenin eğitim ortamının, önceki ve şuan ki deneyimlerinin, biyografilerinin ve motivasyonlarına, iş tatminine, bağlılıklarına ve öz yeterliliklerine olan bakış açılarının birbirleriyle bağlantılı olduklarını ve öğretmenin düşünme ve davranış şeklini etkilediğini göstermiştir. Mesleğe yeni başlayan İngilizce öğretmenlerinin karşılaştıkları kaçınılmaz güçlükler ve üniversite hayatından asıl öğretmenlik hayatına geçiş sürecinde yaşadıkları şok sebebiyle, bu süreci atlatmalarına destek olacak yeterli desteğe ve daha dikkatli planlanmış destek programlarına ihtiyaç duydukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The initial years of teaching are very crucial and challenging for novice teachers fresh from their education programs. It plays a key role in reshaping the meaning of teaching, in reconstructing their professional identities and in promoting their professional development. Novice teacher's identity and future practices are (re)built and (re)constructed by their experiences. Therefore, during their journey of finding meaning in being a language teacher, they fall under the influence of many factors. The present qualitative study aims to explore the factors that affect the professional development and identity formation of four (4) Turkish novice EFL teachers who work at public primary and secondary schools in Gaziantep, a big city in eastern Turkey, as well as to document their voices. The data sources include semi-structured interviews, observations and reflexive autobiographical journaling. The results suggested that teachers' teaching context, their prior and current experiences and biography, their perceptions of job satisfaction, motivation, commitment and self-efficacy are often in interaction with each other and influence the way teachers think and react. In recognition of the struggles that novice EFL teachers inescapably encounter, along with the shock they experience due to the transition from pre-service to real teaching, novice teacher will need some kind of support and more carefully considerate plans and programs that will ease the transition process.