İlkokul öğretmenlerinin Suriyeli öğrencilerin akademik başarı ve okul ortamı uyumuna ilişkin gözlemlerinin incelenmesi
Analsis of observations of primary school teachers on academic achievement and school environment adaptation of Syrian students
- Tez No: 563326
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenciler, İlkokul, Öğretmenlerin gözlemleri, Syrian students, Primary school, Observations of Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Arap baharı olarak adlandırılan mevcut yönetime karşı başlatılan protest halk hareketi Güney Akdeniz ülkelerinde başlayarak Ortadoğu genişlemiş ve son halkası olarak güney komşumuz Suriye'ye sıçramıştır. Suriye'deki gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapına yayılmıştır. Nisan 2011 tarihinde Suriye Ordusu başkaldırıyı bastırmak için görevlendirilmiş ve askerler ülke genelinde göstericiler üzerine ateş açmıştır. Ülkenin özellikle doğu ve kuzeyinde hemen her kasaba ve şehirde yaşanan çatışmalar asimetrik savaş niteliğine dönüşmüştür. İç savaşların en doğal sonucu olarak sivil halkın etkilenmesidir. Bu etkilenmeler; sivil halk ölümleri, yaralanmaları ve güvenlikli yerlere göç etmeleri olarak görülmektedir. İç savaşta her şeyini kaybeden halk sadece can güvenliği için doğup büyüdüğü ve geçimini sağladığı toprakları terk ederek daha güvenilir topraklara göç etmektedirler. Göçler sadece göçenleri değil göçülen yerlerdeki insanları ve yönetimleri de olumsuz etkilemektedir. Göçenlerin başta insani temel ihtiyaçlarının karşılanması ve sonrasında göçülen yere adaptasyonu ve sosyal ihtiyaçlarıyla birlikte eğitim ihtiyacının da karşılanması gerekmektedir. Suriye'deki iç karışıklık ve savaştan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların birçoğu da ülkemize geldiler. Güney komşumuz Suriye'den ülkemize, 2011 yılında başlayan göç halen devam etmektedir. Özellikle Suriye sınırına yakın olan Hatay, Antep, Kilis ve Mardin illeri yoğun olarak göç almıştır. Araştırmalar ülkemize gelen Suriyeli sayısının, 2019 yılı Mart ayı verilerine göre 3.651.635 ulaştığını göstermektedir. Bunların içinde okul çağında bulunan birçok Suriyeli öğrenci bulunmaktadır. Bu durum eğitim konusunda da birçok problemi gündeme getirmektedir. Bu araştırmanın amacı Suriye'den ülkemize gelen çocukların ilkokullarımızda Türk öğrencilerle beraber okudukları sınıflarda akademik başarıları, sınıf içi davranışları ve okuldaki tutum ve davranışlarına ilişkin ilkokul öğretmenlerin gözlemleri incelemektir.
Özet (Çeviri)
The protest public movement called Arab Spring, which was initiated against the current administration, has expanded along the Middle East by starting in Southern Mediterranean countries, and it has begun to spread in Syria, our southern neighborhood as its last circle. The actions in Syria rose on 15th March 2011 and spread countrywide in April 2011. The Syrian army was assigned to quell the rebellion in April 2011 and the soldiers opened fire on the protestants throughout the country. The battles which were experienced in about each town and city especially on the east and north part of the country have grown into a trait of an asymmetrical war. The most natural result of the civil wars is that the civilian society was influenced. These influences are observed as civilian society deaths, injuries and their migration to safe areas. The public who has lost everything during the civil war migrate to safer lands just for the security of their life by abandoning their lands where they were born, where they have grown up and where they earn a livelihood. Migrations affect not only immigrants, but also people and administrations in the migrated places. It is necessary to meet firstly the human needs of immigrants and, afterwards, their need of education as well as adaption to the migrated place and social needs. A great majority of people who were obliged to abandon their country as a consequence of the domestic disturbance and the war in Syria have moved to our country. Beginning in 2011, the migration to our country from our southern neighbor Syria is still progressing. The provinces of Hatay, Antep, Kilis and Mardin, which are relatively close to the Syria border, have allowed immigrants intensively. The researches illustrate that the number of Syrians, who have resided in our country, has reached 3.651.635 according to the data gathered in March, 2019. A good deal of Syrian students at the age of schooling are available among them. Accordingly, this case also proposes various problems regarding education for the agenda. The goal of this research is to analyze the observations of the primary school teachers associated with the academic achievement, in-class actions and intramural attitudes and behaviors of the children who have come to our country from Syria at our primary schools and classes where they receive education in company with Turkish students.