Futbol hakemlerinde oyun temelli antrenmanların pozisyon hissi belirleme ve karar verme becerisi ile fiziksel ve fizyolojik yeterliliklerine etkileri
The effects of game based trainings on the determination of position feeling and decision making and physical and physiological qualifications in football referees
- Tez No: 563377
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KIZILET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemi, Karar Verme, Performans, Hakem Antrenmanı, Oyun Temelli Antrenman, Soccer Referee, Decision Making, Performance, Referees Training, Game Based Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı farklı hakem antrenman programlarının hakemlerin atletik performanslarına ve karar verme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya TFF'de aktif olarak klasman düzeyde görev yapan 44 erkek hakem katılmıştır. Hakemler, Oyun Temelli Hakem Antrenman Grubu (OTHAG), Hakem Antrenman Grubu (HAG) ve Kontrol Grubu olmak üzere 3 farklı gruba ayrılmıştır. Hakemlere haftada 2 gün (Salı-Perşembe) olmak üzere 12 hafta antrenman programı uygulanmıştır. Hakemlere antrenman programları öncesi ve sonrasında; fiziksel ölçüm (boy, kilo, vyy, vki) testleri, uzan eriş testi, uzun atlama testi, dikey sıçrama testi, sürat testi, çeviklik testi, sırt-bacak kuvvet testi, Y-balance testi, FMS testi, Pozisyon Hissi Belirleme, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi-I, Uyarlanmış FIFA Atletik Testi ve Video Karar Verme testi uygulanmıştır. Bulgular: OTHAG hakemlerinin HAG ve KG hakemlerine göre atletik performans testlerinde daha fazla gelişim elde ettiği tespit edilmiştir. Karar verme becerisi performansına bakıldığında ise OTHAG ve KG hakemleri HAG hakemlerine göre daha fazla gelişim göstermişlerdir. Sonuçlar: Hakemlerim atletik performanslarını ve karar verme becerilerini geliştirmek için oyun temelli antrenman uygulamalarının diğer uygulamalara göre daha verimli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of different referee training programs on the athletic performances and decision-making skills of the referees. Materials and Method: The study included 44 male referee who were active in the TFF. The referees are divided into three groups as Game Based Referee Training Group (OTHAG), Referee Training Group (HAG) and Control Group. 12 weeks training program was applied to the referees, 2 days a week (Tuesday-Thursday). Before and after training programs for the referees; physical measurement (height, weight, %fat, BMI) tests, length test, long jump test, vertical jump test, speed test, agility test, back-leg force test, Y balance test, FMS test, Position Sensation Determination, Yo- Yo Intermittent Recovery Test-I, Adapted FIFA Athletic Test and Video Decision Making test were applied. Findings: According to the HAG and KG referees, OTHAG referees were found to have more development in athletic performance tests. In terms of decision-making performance, HAG and KG referees showed more improvement than HAG referees. Conclusions: In order to improve the athletic performance and decision-making skills of referees, game-based training practices were found to be more efficient than other applications.