Küçük hücreli akciğer kanserli hastalarda sağkalımı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the factors affecting survival in small cell lung cancer patients
- Tez No: 563376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜL ÜYETÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli akciğer kanseri, tanı, prognoz, evre, sağkalım, Small cell lung cancer, diagnosis, prognosis, stage, survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Son yıllarda akciğer kanserleri için çeşitli prognostik faktörlerin üzerinde durulmaktadır. KHAK kemoterapi ve radyoterapiye oldukça duyarlı olmasına rağmen sağkalım uzatma çalışmala-rında diğer hastalıklar gibi olumlu sonuçlar elde edilememiştir. Bu nedenle KHAK için prognostik faktörler önemli hale gelmiştir. Prognostik faktörler içerisinde hastalık evresi kesinliği kanıtlanmış bağımsız bir faktördür. Yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır. Diğer prognostik faktörler için bir çok belirleyici randomize çalışmalar yapılmalıdır.Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı olarak, KHAK'de pratikte kullanılabilecek prognostik faktörlerin yanında; kemoterapi tedavisinin ve toraksa sınırlı hastalıkta radyoterapinin prognoza etkisini belirlemek iste-dik. Araştırmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya 2012 ve 2018 tarihleri arasında KHAK tanısı almış 61 hasta alındı. Olguların 2 si kadın 59'u erkekti. Hastaların yaş ortalaması 66,36 olarak saptandı. Araştırmada olası prognostik faktörler sağkalım açısından değerlendirildi. Sağkalım oranları Kaplan- Meier tabloları ile ifade edildi. Çalışma sonucunda cinsiyetin ve kan grubunun prognostik değeri yokken , ileri evre, metastaz ve progresyonun sağkalımı azalttığı , proflaktik radyoterapi, kemoradyoterapi ve palyatif radyoterapinin sağkalımı arttırdığı görülmüştür.Ayrıca LDH, ALT, AST,ALP , NEU artışı , sağkalımı azaltırken EOS, LYM, MONO düzeylerinin artışı sağkalımı arttır-dığı görülmüştür. Sodyum, Kalsiyum, Klor , Kreatinin ve Albümin düzeyleri ile sağkalım arasında bir ilişki görülmemiştir. Evre, tanı yaşı ve tedaviye yanıt, KHAK için bağımsız prognostik faktörler olarak değerlendirildi. Bu araştırmada sınırlı evre hastaların radyoterapi ile sağkalım sürelerinin belirgin oranda arttığı doğrulandı. Toraksa sınırlı hastalığı olup tam remisyona girenlere uygulanan proflaktik radyoterapinin sağkalımı uzattığı belirlenip diğer benzer çalışmalarla aynı doğrultuda olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Several prognostic factors for lung cancers are emphasized in recent years . Although KHAK is highly sensitive to chemotherapy and radiotherapy , prognostic factors have become more impor-tant because of the lack of positive results such as other diseases in survival extension studies . Dise-ase stage from prognostic factors is a proven independent factor.It was confirmed by the studies .Many deterministic randomized studies should be performed for other prognostic fac-tors.Bolu Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine Department of Medical Oncology, as well as prognostic factors that can be used in SCLC, chemotherapy treatment, we want to determine the effect of radiotherapy on prognosis in thoracal limited disease.Our study is a retrospective study.The study included 60 patients diagnosed as SCLC between 2012 and 2018. Two of the cases were female and 59 were male.Sixty one patients with SCLC between 2012 and 2018 were included in the study. Two of the cases were female and 58 were male.The mean age of the patients was 66, 36. The prognostic factors in the study were evaluated for survival. Survival rates were expressed with Kaplan-Meier tables. As a result, there was no prognostic value of sex and blood group, whereas advanced stage, metastasis and progression decreased survival, prophylactic radiotherapy, chemoradiotherapy and palliative radiotherapy increased survival.In addition, LDH, ALT, AST, ALP, NEU increase, while decreasing survival, EOS, LYM, MONO levels were observed to increase survival.There was no correlation between Sodium, Calcium, Chlorine, Creatinine and Albumin levels and survival.Stage, diagnosis age and response to treatment were evaluated as independent prognostic factors for SCLC.In this study, it was confirmed that radiotherapy and survi-val rates of patients with limited stage increased significantly.Prophylactic radiotherapy with prolon-ged disease in patients with limited disease in thorax and complete remission was found to prolong survival. These results were similar to the other studies.