Empirical analysis of renewable energy and economic growth relationship: A study of Turkey and D-8 countries
Yenilenebilir enerji ve ekonomik büyüme ilişkilerinin empirik analizi: Türkiye ve D-8 ülkeleri çalışması
  1. Tez No: 563396
  2. Yazar: SÜMEYRA AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH CEMİL ÖZBUĞDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, D-8 Ülkeleri, Ekonomik Büyüme, Yenilenebilir Enerji, Energy, Renewable Energy, Economic Growth, Turkish Economy, D-8 Countries
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde enerjiye olan talep katlanarak artmaktadır. Küresel dünyada ülkeler ve çeşitli güç odakları bu stratejik girdi için türlü mücadelelere girişmektedirler. Enerjiyi elde etmek üzerinde oluşan bu mücadele dünya politikasının şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Artan enerji talebini karşılamak için büyük bir oranda fosil yakıtlardan faydalanılsa da hem maliyetleri çevreye verdiği zararlar ve sınırlı kaynaklar olması gibi nedenlerle dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Ancak bu kaynaklarında belli maliyetleri söz konusudur ve bu maliyetlerin her geçen gün azaldığı gözlemlenmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu D-8 grubu ülkelerde yine fosil yakıtlarla enerji taleplerini karşılamaktadır. Ancak son yıllarda yapılan iklim zirveleriyle temiz enerji kaynaklarına yönelme bu grup ülkelerinde de dikkate değer olduğu noktasında görüş birliğine varılmıştır. 1980-2015 dönemini kapsayan bu çalışmamızda Türkiye ve D-8 grubu ülkelerde yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, belirleyicileri ve ekonomik gelişme arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz için 2 model kurulmuştur. Analiz sonucuna göre, model 1 de GSYİH ile yenilenebilir enerji uzun süre birlikte hareket edilir, aralarında herhengi bir nedensellik ilişkisi bulunmamıştır. Model 2'de yenilenebilir enerji ile onun belirleyici değişkenleri (CO2, GSYİH, ENU, UPO, ENI, NRE) arasında uzun vadeli bir ilişki vardır. Öte yandan, GSYİH ile yenilenebilir enerji arasında nedensel bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the demand for energy is growing exponentially. In the global world, countries and various powers focus on various challenges for this strategic input. This struggle with energy acquisition plays a vital role in shaping world politics. Although fossil fuels are widely used to meet the increasing energy demand, they hurt limited environmental resources. The interest in renewable energy sources is increasing day by day. Even though these sources have certain costs, and these costs are continuously decreasing. Turkey is also a member of D-8 countries that still meet the demand for energy with fossil fuels. In recent years, the focus on clean energy sources in the climate summits has reached a consensus in this group of countries.In this thesis, the relationship between renewable energy use and economic growth is examined for D-8 countries, including Turkey using data for the 1980- 2015 period. Two models were established for the analysis. According to the analysis results, In model 1, GDP and renewable energy are moving together in the long run, but there is no causal relationship between them. In model 2, there is a long-term relationship between renewable energy and its determinant variables (CO2, GDP, ENU, UPO, ENI, NRE). On the other hand, no causal relationship between GDP and renewable energy could be determined.