Yenilenebilir enerji kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma ilişkisi: Türkiye ve Almanya karşılaştırması (1990-2021)
The relationship between renewable energy sources and sustainable development: A comparison of Türkiye and Germany (1990-2021)
- Tez No: 948569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonometrik Analiz, Enerji Politikaları, Sürdürülebilirlik Boyutları, Sürdürülebilir Kalkınma, Yenilenebilir Enerji, Dimensions of Sustainability, Econometrics Analysis, Energy Policies, Renewable Energy, Sustainable Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İLİŞKİSİ: TÜRKİYE VE ALMANYA KARŞILAŞTIRMASI (1990-2021) Enerji, geçmişten bugüne ve hatta geleceğe yön verecek kadar insan yaşamında yer almaktadır. İnsanlık tarihinin her döneminde üretim, büyüme, kalkınma ve gelişimin temel belirleyicisi olmuştur. Ancak Sanayi Devrimi ile fosil kaynakların kullanımı artarak çevresel tahribata neden olmuştur. Günümüzde, çevrenin bozulmasına yol açmadan, enerji üretiminin ve tüketiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli çalışmalar ve politikalar uygulanmaktadır. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir köprü olan yenilenebilir enerjiye yönelmek zorunluluk haline gelmektedir. Türkiye ve Almanya, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yolculuklarında farklı yenilenebilir enerji politikaları ve stratejileri uygulamaktadırlar. Yenilenebilir enerji üretimin artırılması ve bu amaçla üretiminin teşvik edilmesi için çeşitli devlet desteği sağlanmakta ve çalışmalar yürütülmektedir. Dolayısıyla da bu uygulamaların etkileri, ülkelerin çevresel, ekonomik ve sosyal göstergelerine farklı şekilde yansımaktadır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi ve yenilenebilir enerjiye öncelik verilmesi küresel ölçekte öncelikli konu haline gelmiştir. Türkiye ve Almanya özelinde gerçekleştirilmiş ekonometrik analizler bu farklılıkları açıkça göstermektedir. Ampirik bulgular, Almanya'nın enerji dönüşümünün sürdürülebilir kalkınma ile yapısal bütünlük sağladığını gösterirken Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir kalkınma ilişkisinin politika etkilerine daha duyarlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN RENEWABLE ENERGY SOURCES AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT: A COMPARISON OF TÜRKİYE AND GERMANY (1990-2021) Energy has been an integral part of human life the past to the present, and it is expected to shape the future as well. Throughout every period of human history, it has served as a fundamental determinant of production, growth, development and progress. However, the Industrial Revolution marked a significant increase in the use of fossil fuels, which in turn led to severe environmental degradation. Today, both developed and developing countries are implementing significant policies and initiatives to ensure the sustainability of energy production and consumption without causing further harm to the environment. In this context, the shift towars Renewable energy has become a necessity, serving as a crucial bridge to achieving Sustainable development goals. Türkiye and Germany have adopted different Renewable energy policies and strategies in their pursuit of sustainable development. Consequently, the impacts of these approaches are reflected differently in each country's economic and social indicators. Econometrics analysis conducted specifically for Türkiye and Germany clearly demonstrate these differences. Empirical finding reveal that Germany's energy transition aligns structurally with sustainable development, whereas the relationship between Renewable energy and sustainable development in Türkiye appears to be more sensitive to policy dynamics.