Döngüsel bir ekonomide yenilenebilir enerji tüketimi'nin ekonomik büyüme üzerine etkisi: OECD ülkeleri için panel veri analizi
The effect of renewable energy consumption on economic growth in a circular economy: Panel data analysis for OECD countries
  1. Tez No: 806248
  2. Yazar: MELİKE YAREN KAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel Ekonomi, Yenilenebilir Enerji, Ekonomik Büyüme, Circular Economy, Renewable Energy, Economic Growth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yeni dünya düzeni ile birlikte artan dünya nüfusu, iklim değişimi, kaynakların sınırlı olması ve enerjide arz sorunu, uluslararası olarak sürdürülebilir kalkınmayı esas alan uygulamalara geçişi desteklemektedir. Böylece ortaya çıkan döngüsel ekonomi kavramı ve yenilenebilir enerji giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Döngüsel ekonomide yer alan 3R prensipleri çevre tahribatına karşı önlem niteliği taşırken, enerji kaynak arzına karşı enerji tasarrufu sağlayabilecek bir ekonomik modeli de temsil etmektedir. Döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerjinin dünya enerji güvenliği ve çevre dostu uygulamalar olması literatürde çokça tartışılmaktadır. Fakat ülkelerin ekonomik büyümeleri üzerinde etkileri tam olarak incelenmemiş ve nicel olarak kesinleşmemiştir. Bu çalışmanın amacı döngüsel bir ekonomi bağlamında yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş enerjinin toplam enerji içerisindeki katkısının ekonomik açıdan büyüme üzerinde nasıl tesir ettiğini panel veri teknikleri kullanarak tahminlemektir. Çalışmada 2011-2020 yılları aralığında seçilmiş 21 OECD ülkesinde yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş enerji ve ekonomik büyüme ilişkisi gözden geçirilmiştir. Birinci bölümde döngüsel ekonomi kavramı ve unsurları detaylandırılmış, ikinci bölümde yenilenebilir enerji türleri, yatırımları ve önemi belirtilmiştir. Son bölüm ise ampirik uygulama bölümü olup literatür özeti, yöntem ve analiz sonuçları yer almaktadır. Yapılan GMM analizi, rassal etkiler ve sabit etkiler testlerinin sonuçlarından yola çıkarak elde edilen bilgiler neticesinde yenilenebilir enerjinin ekonomik büyüme üzerine pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Analiz sonuçları doğrultusunda yenilenebilir enerjinin kullanımını etkileyebilecek nedenlere değinilmiş ve bu çerçevede politika çıkarımları ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increasing world population, climate change, limited resources and the problem of energy supply along with the new world order support the transition to practices based on sustainable development internationally. Thus, the emerging concept of a circular economy and renewable energy have gaining more and more importance. While the 3R principles in the circular economy are a precaution against environmental destruction, they also represent an economic model that can provide energy savings against energy resource supply. The fact that the circular economy and renewable energy are world's energy security and environmentally friendly practices is widely discussed in the literature. However, the effects on the economic growth of countries have not been fully studied and quantitatively finalized. The aim of this study is to estimate the effect of the share of renewable energy in total energy on economic growth using panel data techniques in the context of a circular economy. In the study, the relationship between renewable energy and economic growth in 21 selected OECD countries between the 2011-2020. In the first part, the concept and elements of the circular economy are detailed.In the second part, the types of renewable energy, investments and importance are indicated. The last section is the empirical application section where the literature summary, methods and analysis results are included. As a result of the information obtained from the results of the GMM analysis, random effects and fixed effects tests, it was understood that renewable energy has a positive and significant effect on economic growth. In line with the results of the analysis, the reasons that may affect the use of renewable energy are mentioned and policy implications and recommendations are presented within this framework.