5.sınıf öğrencilerinin Allaha iman konusunu algılama düzeyi
the perception level of the 5th grade Student's on God
  1. Tez No: 563399
  2. Yazar: KÜBRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Allah'a İman, 5.sınıf, Algılama düzeyi, Faith in God, 5th class, level of perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma somut işlemler basamağındaki 5.sınıf öğrencilerinin soyut bir konu olan Allah'a iman konusunu algılama düzeylerinin ne seviyede olduğunu belirlemek amaçlı yapılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında Konya ili Kulu ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu' da 5.sınıfta okuyan 30 öğrenci üzerinde önceden belirlenen sorular çerçevesinde nitel araştırma yöntemlerinden görüşme formu kullanılarak, alınan cevaplar doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Araştırma da 9-11 yaş arası öğrencilerin soyut olan bu konuyu yeni yöntem ve tekniklerle, farklı metotlarla sunulduğunda algılamalarının daha iyi olduğu gözlenmiştir. Araştırma da ortaya çıkan dikkat çeken hususlardan biri de şudur: Öğrencilerin zeka gelişiminde okul ve ailenin etkisi büyük önem taşımaktadır. Dini eğilimleri olan yada bilgi düzeyleri yüksek ailelerin çocuklarının konuyu algılamalarının kolay olduğu gözlenmiştir. Eğitimin öğrencilere gösterilen özel ilginin, farklı yöntem ve tekniklerin öğrenmeyi kolaylaştırdığı, algılamayı hızlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is carried out to determine the perception level of the 5th-grade students' perception of the abstract topic the faith to God. In the 2018-2019 academic years, 30 students between 9-11 years old from 5th grade, from Cumhuriyet secondary school from Kulu district of Konya province have been interviewed in the form of qualitative research method with predetermined questions. In this study, it was observed these 9-11 years old students' perception of this abstract topic was better when the topic was presented with new and different techniques and methods. One of the remarkable results of the research is as follows: It has been found that in the development of students' intelligence and perception the impact of school and the role of the family plays an important role. The students from the families who had religious tendencies or high levels of knowledge perceived the subject easier. Even a little difference, it was observed that students who grew up in families with religious sensitivity understood and perceived the topic much easier. Furthermore, it has been observed that education based on giving attention to students and using different methods and techniques facilitates the students' learning and accelerate their perception.