Sosyal bilgiler dersinde karikatür kullanımının 6. sınıf öğrencilerinin başarısına etkisini belirlenmesi
The use of cartoons in social studiesdetermining the effect of 6th grade students on success
  1. Tez No: 563398
  2. Yazar: İLKAY MARANGOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KUBİLAY GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Karikatür, Kazanım, Nicel Araştırma, Ön-test, Son-test Kontrol Gruplu Deneysel Yöntem, Social Studies, Cartoon, Gain, Quantitative Research, Pre-test, Post-Test Control Group Experimental Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı; Sosyal Bilgiler dersi kazanımlarının gerçekleşmesinde karikatürlerin etkililiğini öğrencilere uygulanacak olan akademik başarı testi ile belirlemektir. Konu olarak ise“Bilim, Teknoloji ve Toplum”öğrenme alanında bulunan“Elektronik Yüzyıl”ünitesinin tüm kazanımları seçilmiştir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemiyle yürütülmüş, Nicel araştırmalarda yaygın alarak kullanılan geçerlilik ve güvenilirliği yüksek olan Ön-test, Son-test kontrol gruplu modele uygun deneysel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırma 2015-2016 Eğitim öğretim yılı bahar döneminde Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Sivas ilinde bulunan X Ortaokulu'nda yapılmıştır. Araştırmaya okulun 6. sınıflarının arasından seçilen 2ayrı şubede öğrenim gören 54 öğrenci katılmıştır. Konu, kontrol grubunda (27 kişi) geleneksel eğitim yöntemi olan anlatım tekniği ile, deney grubunda (27 kişi) ise kazanımlara uygun olarak araştırmacı tarafından tasarlanıp çizilen karikatürlerle işlenmiştir. Çizilen karikatürler uzman kişiler ve ders öğretmenleri tarafından kontrol edilip öğrencilerin yaşına ve konunun kapsamına uygunluğu açısından değerlendirilerek onaylanmıştır. Ölçme aracı olarak 44 adet örnek soru hazırlanmış, hazırlanan sorular uzman kişilerce kontrol edilmiş ve pilot uygulama yapılmıştır. Yapılan bu pilot uygulama 100 kişi ile yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programına aktarılarak geçerlilik güvenilirlik analizi yapılmıştır. Bu verilere göre güvenilirliği düşük olan sorular elenmiş geriye kalan 20 soru deney ve kontrol gruplarına ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır, Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre gruplarının başarı puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; Improving the effectiveness of cartoons at the beginning of the social studies course gains All the achievements of the“Elektronik Yüzyıl”unit in the field of“Science, Technology and Society”were chosen as the subject. This research was carried out with quantitative research method. The pre-test, post-test control group model, which has high reliability and reliability in the systems frequently used in quantitative research, was conducted as an experimental study. Research 2015-2016 academic year in the spring semester of Sivas Provincial Directorate of National Education in Sivas province located in the X Secondary School. Fifty-four students attending the 6th grade of the school participated in the study. Control technology (27 people) is based on the traditional teaching method, narrative technique, and experimental (27 people) is designed and drawn according to the achievements. The drawn cartoons were checked and cleaned by expert design and approval of course teachers and they were approved by focusing on their suitability for the age and scope of the subject. Preparation of 44 sample questions as a measurement tool, planned questions are checked by expert experts and pilot applications. This structured pilot was connected with 100 people. The obtained data is transferred to SPSS 20 package program and validity and reliability analysis is performed. According to these data, the questions with low reliability were eliminated and the remaining 20 questions were applied to the experimental and control groups pre-test and post-test before, and the results obtained from the research were analyzed in SPSS 20 package program. According to the results of the analysis, there was a significant difference between the achievement scores of the groups in favor of the experimental group.