Suriyeli öğrencilerin barış imajları
The peace imagnes of Syrian studens
- Tez No: 563461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Barış imajı, Suriyeli Öğrenciler, İlkokul, Ortaokul, Lise Öğrencileri, Image of Peace, Syrian Student, Primary School, Middle School, High School Student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın genel amacı Suriyeli çocukların barış imajını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Osmaniye ili merkez ilçesinde bulunan Fakıuşağı Geçici Eğitim Merkezinde öğrenim gören 287 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı Osmaniye ili merkez ilçede eğitim gören ilkokul, ortaokul ve lisede uygulanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi ve doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Verilerin toplanması sırasında konuyla ilgili çeşitli kaynaklar incelenmiş ve yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formu öğrencilerle 2018-2019 eğitim öğretim yılında yapılmıştır. Görüşme yoluyla toplanan veriler metin haline dönüştürülmüş ve veriler çözümlenirken içerik analizi kullanılmıştır. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin barış kavramına ilişkin görüşleri incelendiğinde barışı sevgi, güzellik, çiçek, mutluluk gibi kavramlara, sekizinci sınıf öğrencileri; sevgi, kardeşlik, arkadaşlık, dostluk, Suriye gibi kavramlara, on ikinci sınıf öğrencileri ise sevgi, mutluluk, selamlaşmak, yaşamak ve barış kavramlarıyla ilişkilendirmişlerdir. Öğrencilerin barış kavramını kullanarak kurdukları cümlelerde ise dördüncü sınıf öğrencileri genellikle“ arkadaşımla barışmak istiyorum, barış çok güzel, barış sevgi demektir”, sekizinci sınıf öğrencileri“arkadaşımla barıştım, Türkiye'de barış var, kavga etmek istemiyorum”on ikinci sınıf öğrencileri ise“Suriye'de bir gün barış olacağına inanıyorum, barış olmadan yaşayamıyoruz, barış huzur getirir”şeklinde ifade etmişlerdir. Barış kavramının öğrenciler tarafından daha detaylı bir şekilde öğrenmeleri için uygulanan programlara barış eğitiminin ders olarak eklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
General purpose of this studying is detirmined of the image peace of Syrian children.Studying group of researching, is Fakıuşağı in central district of Osmaniye province. İt is formed 287 students In Temporary Education Center. The data collection tool of the studying was applied in primary School, secondary School and high school in central district of Osmaniye. Interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. During the data collection, various sources about the subject were examined and a semistructured interview form was prepared. The interview form was prepared with the students between 2018 to 2019 academic year. The data was colleted after interviews. The data collected after interviews were transcribed and while the date was analysising was used in analyzing the data. As a result of the analyzes, students' ideas were explained in codes and the same codes were brought together. When the views of primary school 4th grade students about the concept of peace are examined, it is seen that concepts such as peace, love, beauty, flower and happiness, the students of 8th class ; concepts such as love, brotherhood, friendship, friendship, syria, although the students of 12th class concepts such as love happıness, greeting live and peace . The students in the sentences they have established using the peace concept of 4th class students are often '' I want to make peace with my friends, peace is very nice, it means peace is love, '8th class' I made peace with my friends', there is peace in Turkey, I do not want to fight, ''12. class students believe that there will be peace in Syria one day, we can not live without peace, peace brings peace'', they have expressed. The concept of peace should be added as a peace education course to the programs implemented by students in more detail for students.