Dar ve kapalı açılı olgularda lazer periferik iridotomi sonrası ön kamara değişikliklerinin scheimpflug kamera ile incelenmesi
The course of the changes in anterior chamber parameters after laser peripheral iridotomy: Follow up 6 months with a scheimpflug -placido disc topographer
- Tez No: 563466
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL UMUT ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Lazer periferik iridotomi, primer açı kapanması, sirius, Scheimflug kamera, Laser peripheral iridotomy, Primary angle closure, Sirius, Scheimpflug
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Primer açı kapanması kuşkusu (PAKK), primer açı kapanması (PAK) ve primer açı kapanması glokomu (PAKG) olan gözlerde lazer periferik iridotomi (LPİ) öncesi ve sonrası ön segment morfolojisinde meydana gelen değişimlerin Scheimflug kamera (SK) ile değerlendirilmesi. Metod: Nisan 2011- Aralık 2012 tarihleri arasında kliniğimize başvuran ve PAKK, PAK veya PAKG olarak değerlendirilen 53 hastanın 103 gözü prospektif olarak çalışmaya alındı. Hastaların LPİ öncesi ve sonrasında 1.,3. ve 6. aylarda göz içi basıncı (GİB), hastaların kullandığı antiglokomatöz molekül sayısı (MS) kaydedildi. SK ile ön kamara hacmi (ÖKH), ortalama ön kamara açısı (OÖKA), santral ön kamara derinliği (SÖKD) analiz edildi. Bulgular: LPİ sonrası erken dönemde (postoperatif 1. ayda) ön segment morfometrik parametrelerin tümünde artış saptandı. GİB'de ve MS'de anlamlı düşme saptandı. Ancak alt grup analizi, PAKG'li gözlerde, LPİ'nin etkinliğinde azalma ve parametrelerin 3.ay ve sonrasında preoperatif değerlere doğru gerileme eğilimi gösterdiğini ortaya çıktı. Tartışma: Scheimpflug kamera girişimsel işlemler öncesi ve sonrası ön kamara morfolojik parametrelerindeki değişiklikleri incelemek için kullanılabilecek bir cihazdır. Alt grup analizi ile elde edilen sonuçlardan uzun dönemde özellikle PAKG grubunda LPİ nin etkinliğinde azalma ve ilave tedavi gereksinimi beklenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the changes of anterior segment morphology in patients with primary angle closure (PAC), primary angle closure suspect (PACS) and primary angle closure glaucoma (PACG) using a rotating Scheimpflug camera before and after laser peripheral iridotomy (LPI). Methods: 103 eyes of 53 patients with PAC, PACS or PACG referred to our clinic between April 2011- December 2012 were enrolled in a prospective, interventional and observational study. Morhometric parameters such as anterior chamber volume (ACV), anterior chamber angle (ACA), central anterior chamber depth (CACD) were measured with Sirius -Scheimpflug camera preoperatiferatively and at 1 month, 3 months and 6 months postoperatiferatively. Intraocular pressure (IOP) and number of antiglaucomatous molecules (NAGM) required to keep the IOP within safety levels were also recorded. Preoperatiferative and postoperatiferative measurements were statistically analysed. Results: Immediately after LPİ (at 1 month), statistically significant changes in all morphometric parameters were observed in accordance with reduced IOP and NAGM. However, subgroup analysis revealed that eyes with PACG show waning of LPİ and reversing the parameters towards the preoperatiferative levels at 3 months and/or thereafter. Discussion: Scheimpflug camera is a useful research tool for evaluation of anterior chamber before and after interventional procedures. Long term projection states that LPİ could wane and additional treatment modalities might be required particularly in PACG as previously reported.