Öğretmen adaylarının teknoloji kabullenme ve kullanımı bağlamında uzaktan eğitim algılarının incelenmesi
The examination of the pre-services teachers' perceptions to distance education in the context of the use acceptance and use of technology
- Tez No: 563478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayı, Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitim Algısı, Pre-service Teacher, Distance Education, Distance Education Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde 2016-2017 yılı eğitim öğretim döneminde eğitim alan son sınıf öğretmen adaylarının teknoloji kabullenme ve kullanımı bağlamında uzaktan eğitim algıları incelenmiştir. Araştırmaya 16 bölümden 657 (%70,3) kız, 278 (%29,7) erkek öğrenci olmak üzere toplam 935 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının teknoloji kabullenme durumlarını belirlemek için Becit-İşçitürk (2012) tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarının Teknoloji Kabul ve Kullanımları Ölçeği ve uzaktan eğitime yönelik algılarını belirlemek için de Gök (2011) tarafından geliştirilen Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği kullanılmıştır. Teknoloji Kabul ve Kullanım Ölçeğine ait Cronbach alfa iç güvenirlik katsayısı .95 ve Uzaktan Eğitim Algı Ölçeğine ait Cronbach alfa iç güvenirlik katsayısı .91' dir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden (aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans) kullanılmıştır. Ayrıca uzaktan eğitime yönelik algı ile teknoloji kabul düzeyinin öğrenim görülen bölüm ve BİT kullanım yeterliğine göre farklılığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), cinsiyete göre farklılığı belirlemek içinse bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Uzaktan eğitime yönelik algı ile teknoloji kabul düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpım Katsayısı değerine bakılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmen adaylarının teknoloji kabul durumu ve uzaktan eğitime yönelik algılarının orta düzeyde olduğu sonucu bulunmuştur. Öğretmen adaylarının uzaktan eğitime yönelik algıları ile teknoloji kabul durumları öğrenim görülen bölüm, cinsiyet ve BİT kullanım özyeterliği düzeyine göre farklılaşmaktadır. Ayrıca öğretmen adaylarının uzaktan eğitim algıları ile teknoloji kabul düzeyi arasında düşük düzeyli ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the pre-services teachers' perceptions to distance education in the context of the use acceptance and use of technology have been examined at Konya Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty, in 2016-2017. The sample of research consists of 935 pre-services teachers from 16 departments 657 (%70,3) of which are female, 278 (%29,7) of which are males. In the study, the data on pre-services teachers' perceptions to distance education were collected by“Pre-Services Teachers' Acceptance and Use of Technology Scale”developed by Becit-İşçitürk (2012) and“Perceptions to Distance Education Scale”developed by Gök (2011). The Cronbach alpha inner is calculated .95 for the Pre-Services Teachers' Acceptance and Use of Technology Scale and is calculated .91 for the Perceptions to Distance Education Scale. In the analysis of the data, Pearson Moments Multiplication Coefficient value, one-way analysis of variance (ANOVA), descriptive statistics arithmetic mean, standard deviation, percentage, frequency were used. As a result of the study, it was found that pre-service teachers' perception of technology acceptance and perceptions about distance education were moderate. The perceptions of prospective teachers regarding distance education and technology acceptance levels differ according to the level of education, gender and ICT usage self-efficacy. In addition, a low-level and positive relationship was found between the perception of distance education and the level of technology acceptance.