Öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonu öz-yeterlik algıları ve teknolojik pedagojik içerik bilgisi yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between preservice teachers' perceptions of technology integration self-efficacy and technological pedagogical content knowledge competiencies
  1. Tez No: 342457
  2. Yazar: ERHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Entegrasyonu, Öz-Yeterlik Algısı, Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi, Integration of Technology, Perception of Self-Efficacy, Technological Pedagogical Content Knowledge
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algıları ile teknopedagojik eğitim yeterliklerini çeşitli değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir.Araştırma tarama modelinde yürütülmüş olup, araştırmaya 2011-2012 bahar yarıyılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 748 öğretmen adayı katılmıştır.Bu araştırmada veriler kişisel bilgi formu, Teknopedagojik Eğitim Yeterlikleri Ölçeği ve Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği ile toplanmıştır.Araştırmada veri toplama araçlarından elde edilen puanlar SPSS17.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, yüzde, frekans, bağımsız örneklemler için t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon, çoklu doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyledir:?Öğretmen adaylarının teknopedagojik eğitim yeterliklerinin ileri düzeyde, alt boyutları uzmanlaşma, tasarım ve uygulama açısından ileri düzeyde, etik açısından orta düzeyde oldukları belirlenmiştir.?Öğretmen adaylarının teknopedagojik eğitim yeterlikleri cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır.?Öğretmen adaylarının teknopedagojik eğitim yeterlikleri sınıf düzeylerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır.?Öğretmen adaylarının bölüme göre teknopedagojik eğitim yeterlikleri ve alt boyutları tasarım, uygulama, uzmanlaşma açısından anlamlı bir farklılaşma yoktur. Ancak, bölüme göre etik alt boyutunda anlamlı farlılık vardır.?Öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algıları yüksektir.?Öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algıları ve alt boyutu olan Bilgisayar Teknolojilerini Kullanma Öz-Yeterlik algıları açısından cinsiyete, sınıfa göre anlamlı bir şekilde farklılaşmakta, ancak bölüme göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır.?Öğretmen adaylarının teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algıları ile teknopedagojik eğitim yeterlikleri arasında anlamlı, pozitif ve yüksek düzeyde bir ilişki vardır.?Öğretmen adaylarının teknopedagojik eğitim yeterlikleri alt boyutları, tasarım, uygulama, etik ve uzmanlaşma birlikte teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algısını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between preservice teachers' perceptions of technology integration self-efficacy and technopedagogical knowledge competencies and identify relationship between them.The survey method has been used in this research and 748 preservice teacher attended the survey from Afyon Kocatepe University in spring of 2011-2012.Data was gathered with Individual Knowledge Form, ?Technology Integration Self Efficacy Scale? and ?Technological Pedagogical Content Knowledge Scale (TPACK-Deep Scale)? in this study.The data gathered from the measurement tools have been analyzed with the SPSS 17.0 Statistics Program. For data analysis, average, percentage, frequency, independent samples t-test, one way analysis of variance, correlation and multiple linear regression analysis methods has been used. The research results show that:?Preservice teachers have high level technopedagogical knowledge competency; in sub dimensions of proficiency, design and exertion they have high level competency; in sub dimension of ethics they have average level competency.?In terms of gender no significant difference was determined regarding preservice teachers? technopedagogical knowledge competency.?In terms of class no significant difference was determined regarding preservice teachers? technopedagogical knowledge competency.?In terms of deparment no significant difference was determined regarding preservice teachers? technopedagogical knowledge competency except for sub dimension of ethics.?Preservice teachers have high level perception of technology integration self-efficacy.?In terms of gender and class there were significant differences between preservice teachers? perception of technology integration self-efficacy and sub dimension of Perception of Computer Technology Use Self-Efficacy but in terms of deparment no significant difference was determined.?There is a significant, positive and high level relationship between preservice teachers? technopedagogical knowledge competency and perception of technology integration self-efficacy.?The sub dimension of technopedagogical knowledge competency design, exertion, ethics and proficiency predict the perception of technology integration self-efficacy.