Sınıf öğretmenliği adaylarının fen öğretimine yönelik öz yeterlilik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Study of self-efficacy beliefs of primary school teacher candidates towards science teaching in terms of various variables
  1. Tez No: 563490
  2. Yazar: SUNA CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlilik İnancı, Öğretmen Adayları, Fen Öğretimi, Self-efficacy Beliefs, Teacher Candidates, Science Teaching
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenliği Anabilim dalında öğrenim gören öğretmen adaylarının fen öğretimine yönelik öz yeterlilik inançlarını belirlemektir. Çalışma Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 5 Devlet Üniversitesinin Eğitim Fakültelerinde Temel Eğitim Anabilim Dalında 4. Sınıf düzeyinde öğrenim gören 345 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Enochs ve Riggs (1990) tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlaması ise Bıkmaz (2002) tarafından yapılan“Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen Öğretiminde Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Kullanılan öz yeterlilik inancı 5'li likert tipinde hazırlanmış olup 21 maddeden oluşmaktadır. Çalışmada sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimine ilişkin sahip oldukları öz yeterlilik inançları, onları cinsiyetleri, öğrenim gördükleri üniversite, lise mezuniyet alanı, lise alan türü, ağırlıklı not ortalaması, anne ve baba öğrenim durumu açısından değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler SPSS 15 paket programına aktarılarak gerekli analizler yapılmıştır. Çalışmanın veri analiz sonuçlarına göre, sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimine yönelik sahip oldukları öz yeterlilik inançları çalışmadaki cinsiyet, öğrenim görülen üniversite, mezun olunan lise türü, lise mezuniyet alanı, ağırlıklı not ortalaması, anne ve baba öğrenim durumu gibi değişkenler açısından incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Çalışmadan elde edilen bilgiler ışığında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the self-efficacy beliefs of science teachers in primary school teaching department. This study is conducted with 345 teacher candidates who are their senior year in Faculty of Education, Department of Basic Education in 5 state universities within the boundaries of the Republic of Turkey. The screening model is used in this study. The "Self-Efficacy Scale in Science Teaching of Classroom Teacher Candidates'' developed by Enochs and Riggs (1990) and adapted to Turkish by Bıkmaz (2002) is used as a data collection tool. The used self-efficacy belief is prepared in 5-point Likert type and consists of 21 items. In this study, the self-efficacy beliefs of primary school teachers candidates about science teaching were evaluated in terms of their gender, university, high school graduation department, high school field of study, cumulative grade point average, mother and father education status. The data obtained from the result of the study are transferred to the SPSS 15 package program and the required analyzes are made. According to the results of the data analysis of the study, no significant difference was found when the self efficacy beliefs of primary school teacher candidates about science teaching were examined in terms of some variables such as gender, university, graduate, high school type and graduation department, cumulative grade point average, mother and father education status in the study . In the light of the information obtained from the study, suggestions are presented.