Okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri, fen ve matematik öğretimine yönelik tutumları ve öz yeterlik inançları arasındaki ilişki
Pre-school teacher candidates' scientific process skills affect self-efficacy beliefs toward attitudes and teaching towards science and mathematics
  1. Tez No: 527497
  2. Yazar: AYŞE NUR BULUT ÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜZİN ÖZYILMAZ AKAMCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Öğretmen Adayları, Fen Öğretimine Yönelik tutum, Matematik Öğretimine Yönelik Tutum, Bilimsel Süreç Becerileri, Öz Yeterlik İnancı, Pre-school Education, Pre-school Teacher Candidates, Attitude Towards Science Teaching, Attitude Towards Mathematics Teaching, Science Process Skills, Self-Efficacy Belief
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri, fen ve matematik öğretimine yönelik tutumları ve öz yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri, fen ve matematik öğretimine yönelik tutumları ve öz yeterlik inançları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma niteliğindedir. Araştırma, 2017-2018 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim görmekte olan 1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla, okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerini ölçmek için Bilimsel Süreç Beceri Testi Ölçeği, Fen Öğretimine yönelik tutumlarını ölçmek için Fen Öğretimi Tutum Ölçeği, matematik öğretimine yönelik tutumlarını ölçmek için Matematik Öğretimi Tutum Ölçeği, fen öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarını ölçmek için Fen Öğretimi Öz Yeterlik İnanç Ölçeği, matematik öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarını ölçmek için Okul Öncesi Öğretmenliği Adaylarının Matematik Öğretimine Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın analizi için SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin orta, fen öğretimine yönelik tutumlarının olumlu, fen öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarının yüksek, matematik öğretimine yönelik tutumlarının orta ve matematik öğretimi öz yeterlik inançlarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bilimsel süreç becerileri ile fen öğretimine yönelik öz yeterlik inancı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğu, bilimsel süreç becerileri ile matematik öğretimine yönelik tutumlar arasında orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu, bilimsel süreç becerileriyle matematik öğretimine yönelik öz yeterlik inancı arasında ise pozitif yönde ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between preschool teacher candidates's scientific process skills, attitudes towards science and mathematics teaching and self-efficacy beliefs. The study is a descriptive study based on a relationship between science process skills, attitudes towards science and mathematics teaching and self efficacy beliefs of preschool teacher candidates. The research was conducted with the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students studying at Dokuz Eylül University, Preschool Teaching Department in 2017-2018 school year. In order to collect data in the research, the Scientific Process Skill Test was used to measure the scientific process skill of preschool teachers, the Science Instruction Attitude Scale to measure attitudes towards science teaching mathematics, the self efficacy beliefs about science teaching mathematics, the self efficacy beliefs about science teaching Science Teachers's Self Efficacy Belief Scale way used to measure the self-efficacy beliefs about mathematics teaching, and the Self-Efficacy Perception Scale for Preschool Teachers's Mathematics Teaching Scale was used. In the research SPSS 22 was used for analysis of the study. As a result of the study, it was observed that pre-school teacher candidates had middle-level science process skills, a positive attitude towards science teaching; high self-efficacy beliefs towards science teaching, middle level attitudes towards mathematics teaching and high self-efficacy beliefs in mathematics teaching. It was determined that a positive and middle-level relation between science process skills and self-efficacy beliefs towards science teaching; a middle-level positive relation between science process skills and attitudes towards mathematics teaching; a positive and low-level relation between science process skills and self-efficacy beliefs towards mathematics teaching.