Oryantalistlerin ve modernistlerin Kur'ân ve tefsire dair görüşlerinin mukayesesi
A comparison of orientalists and modernists' views on the Qur'an and tafsir
  1. Tez No: 563545
  2. Yazar: MUSTAFA TOZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Oryantalizm, Oryantalist, Çağdaş Dönem, Modernizm, Modernist, Mukayese, Quran, Orientalism, Orientalist, Contemporary Period, Modernism, Modernist, Comparative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada modernistlerin ve oryantalistlerin Kur'ân'a yaklaşımları mukayese edilmiştir. Mukayese sonucunda iki taraf arasında bir etkileşimin bulunup bulunmadığı sorusuna cevap aranmıştır. Her iki tarafın görüşleri kendi içinde tahlil edilmiş daha sonra ortak ve farklı yönler tespit edilmeye çalışılmıştır. Mukayese esnasında gerekli görülen yerlerde değerlendirme yapılmıştır. Oryantalizm, çağdaş dönem aydınlarının Kur'ân tasavvurunun şekillenmesinde etkili olmuştur. Söz konusu etkileşimin sonucunda islâmî bir metin İslâm dışı bir ortamda yorumlanmak istenmiştir. Bu etkiyi ve tesiri kabul etmeyen geleneksel anlayış ise arka plana itilmiştir. Bu dönemde aslından farklı bir şekilde kullanılan Batılı metotlardan, Rönesans ve Reform hareketlerinden sonra gündeme gelen Batılı değerlerden oluşan yeni bir tefsir usulü geliştirilmiştir. Hz. Peygamber geleneksel sistemdekinden farklı bir konuma konulmuştur. Peygamber hakkındaki ümmilik kavramı farklı şekilde yorumlanmış Peygamber'in okuma yazma bildiği iddia edilmiştir. Ayetlerin lafızlarının Peygamber'e ait olduğu ifade edilmiştir. Batı'dan etkilenilmesi sonucu çağdaş dönemde klasik dönemden farklı bir Kur'ân tarifi yapılmış ve tefsire farklı bir işlev yüklenmiştir. Kur'ân dışındaki kaynaklar işlevsiz hale getirilmiştir. Bu hususta Protestan misyonerlerdeki tek başına metin yeterlidir anlayışı çağdaş dönemde modernistlerin Kur'ân'a ve Hadis'e bakışlarını şekillendirmiştir. Kur'ân Batı'daki Kutsal metinlerle kıyaslanmıştır. Bunun sonucunda ayetler arasında uyumsuzluk olduğu ve metinde gramer hatası bulunduğu iddia edilmiştir. Hükümlerin modern insanlara hitap etmediği bu sebeple yeniden yorumlanması gerektiği iddia edilmiştir. Ayetler bilimsel bir çerçevede yorumlanmış bilimle bağdaşmayan kısımlar ise tevil veya inkar edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSRTACT In this study, the approaches of modernists and orientalists to the Qur'an are compared. As a result of the comparison, the question of whether there is an interaction between the two sides is sought. The views of both sides are analyzed in their own right, and then common and different aspects are tried to be determined. During the comparison, evaluation is made when necessary. Orientalism is influential in shaping the Qur'anic imagination of contemporary intellectuals. As a result of this interaction, an Islamic text is intended to be interpreted in a non-Islamic environment. Traditional understanding that does not accept this effect and influence is pushed to the background. In this period, a new method of commentary has been developed, which consists of Western methods used formerly in a different way from the original and later mixed with Western values that has come to the agenda after the Renaissance and Reform movements. The Prophet Muhammad is placed in a different position from the traditional system. The concept of ummi (illiteracy) about the Prophet is interpreted differently and it is claimed that the Prophet knows how to read and write. It is stated that the words of the Qur'anic verses belong to the Prophet. In the contemporary period, a different Quran description is made from the classical period as a result of this influence of the West and a different function is assigned to commentary understanding. Sources outside the Qur'an are shelved. In this respect, the understanding that text alone is sufficient in Protestant missionaries has shaped modernists' views of the Qur'an and Hadith in the contemporary period. The Qur'an is compared with the Scriptures in the West. As a result, it is claimed that there is a discrepancy between the verses and that there is a grammatical error in the text. It is argued that the provisions do not address modern people and should therefore be reinterpreted. The verses have been interpreted in a scientific framework and the parts that are incompatible with the science have been rejected or denied.