KOBİ lerde ve muhasebe bürolarında çalışan muhasebe meslek mensuplarının muhasebe paket programlarının seçiminde etkili olan faktörler: Çanakkale ilinde bir araştırma
Factors affecting the selection of accounting package programs of accounting professionals working in SME's and accounting offices: A research in Çanakkale province
  1. Tez No: 563569
  2. Yazar: RAMAZAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, tutum, niyet, teknoloji kabul modeli, muhasebe paket program, Perceived benefit, perceived use purpose, attitude, intention, technology acceptance model, accounting package program
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tez çalışmasının temel amacı, muhasebe meslek mensuplarının ve muhasebe elemanlarının muhasebe paket programını tercih etmesindeki etkili olan faktörleri teknoloji kabul modeli çerçevesinde incelenmesidir. Çalışma çerçevesinde algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, tutum ve niyet davranışları incelenmesi oluşturmaktadır. Literatürde, bilgi, bilgi sistemleri hakkında ifadeler ve bilgi sistemlerin özellikleri, türleri hakkında terimler üzerinden çalışmaların açıklanması, muhasebe bilgi sistemi hakkındaki tanımı, önemi, amaçları, öğeleri, ilkeleri, işlem aşamaları ve alt sistemleri hakkındaki çalışmalar kapsamında açıklanması yapılmıştır. Tez çalışması kapsamında muhasebe paket programı kullanıcıları olarak hitap edilen muhasebe ve muhasebe mesleği hakkındaki bilgiler, muhasebe paket programları kullanıcılarını açısından önemi ve piyasadaki çalışma kapsamında muhasebe paket programı en çok tercih edilen programların açıklanması temel alınmıştır. Tez çalışmasının metodoloji bölümünde, teknoloji model kapsamındaki değişkenler arasındaki ilişkilerin ortaya konulması ve araştırma modeli çerçevesinde bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerin açıklanması temel alınmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde, Çanakkale ilinde faaliyet gösteren SMMM.'ler ve muhasebe meslek elemanı olarak çalışan 155 kişiden anket yöntemi vasıtasıyla elde edilen veriler faktör analizi, kolerasyon analizi ve regresyon analizleri yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, araştırma modelindeki bağımsız değişkenlerin (algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, tutum) bağımlı değişken (niyet) etkileme düzeyleri ile bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenin kendi aralarındaki etkileşim düzeyleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis study is to examine the factors affecting the preference of accounting professionals and accounting personnel to the accounting program within the framework of technology acceptance model. The study of perceived benefit, perceived ease of use, attitude and intention behaviors was examined. In the literature, information, expressions about information systems and information systems properties, types of information systems, the definition of Accounting Information System, its importance, objectives, elements, principles, process stages and sub-systems of the studies within the scope of explanation. Information about accounting and accounting profession, importance of accounting package programs for users and explanation of the most preferred programs in accounting package program within the scope of the thesis study. In the methodology section of the thesis study, the relationship between the variables within the scope of technology model and the relationship between independent variables and dependent variables within the framework of the research model are based on the explanation. The data obtained from 155 people working as accounting professionals and accounting professionals in Çanakkale province through the survey method were evaluated with the help of factor analysis, cholera analysis and regression analysis. According to the results of the study, there were statistically significant correlations between the variables. However, the independent variables in the research model (perceived benefit, perceived ease of use, attitude) influence levels of dependent variables (intent) influence levels of independent variables and interaction levels of dependent variables are explained.