Üstün-özel yetenekli çocuklara yönelik görsel sanatlar eğitiminde atık malzeme kullanımı (Manisa ili BİLSEM örneği)
Usage of waste materials in arts education for department, visual arts and skill training field
- Tez No: 563591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenek, Zekâ, Özel Yetenek, Atık Malzeme, Çevre, Geri dönüşüm, Üç Boyut, Sürdürebilirlik, Atık Sanatı, Kolaj, Kavramsal Sanat, Giftedness, Intelligence, Special Talent, Waste Material, Environment, Recycling, Three Dimension, Sustainability, Art of Wastes, Collage, Conceptional Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, üstün-özel yetenekli çocuklara yönelik görsel sanatlar eğitiminde atık malzeme kullanımının etkilerini tespite yönelik nitel yönteme dayalı durum çalışması ve bir tür eylem araştırması deseni göstermektedir. Araştırmanın çalışma grubunu Manisa il merkezinde bulunan Şehzadeler Bilim ve Sanat Merkezi Resim Bölümünde öğrenim gören 10 Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (BYF) grubu öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri, görüşme, gözlem, kayıt altına alma ve doküman analizi yöntemiyle toplanmış ve betimsel ve içerik analizi yöntemleri ile çözümlenmiştir. Araştırmanın birinci alt problemine ilişkin kazanımlar karşılaştırmalı öğretim programları analizi içermektedir. Araştırmanın hedef kitlesinin oluşturan yaş aralığına bağlı olarak İlkokul 1., 2., 3., 4. sınıf ve BİLSEM B.Y.F 2., 3., 4. sınıf görsel sanatlar öğretim/etkinlik programları üzerinden belge inceleme tekniği ile çözümleme yapılmıştır. MEB'in 1. ,2. ,3. ve 4. sınıf görsel sanatlar dersi kazanımları göz önünde alındığında, atık malzeme kullanımını destekler nitelikte olmasına karşın kullanımına yönelik doğrudan bir atıfta bulunulmadığı görülmüştür. Araştırmanın ikinci alt problemine ilişkin bulgular atık nesne ile yapılan sanatsal çalışmalar hakkında öğrenci görüşlerini kapsar. Görüşme verileri içerik analizine tabi tutulmuş ve kavramsal kodlamalar yapılmıştır. Öğrenci uygulama değerlendirmelerinden elde edilen kavram kodları analitik ve indirgemeci bir yaklaşımla, tema-kod tablosu üzerinde gösterilerek bulgulamış ve yorumlanmıştır. Öğrencilerin atık malzemenin geri dönüştürülebilir olmasının yanında bir sanat ürünü ve malzemesi olabileceğini anladıkları, temiz çevre, geri dönüşüm, atık yönetimi konularında bilinçlendikleri uygulama sonunda yapılan son test ile tespit edilmiştir. Üçüncü alt probleme ilişkin bulgular üstün-özel yetenekli çocukların atık malzemeyle yaptıkları sanatsal ürünlerin biçimsel tasarım, yaratıcılık, işlevsellik boyutlarında ölçme ve değerlendirilmesine ilişkin uzman görüşlerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of waste materials on visual arts education for gifted-talented children. This research is a qualitative research model with action reseach as a method. The study group consisted of 10 Individual Talent Recognition (ITR 1) students studying in the visual arts program of Şehzadeler Science and Art Centre , located in Manisa city centre. The research data has been collected through interview, observation, recording and document analysis andit has been analyzed through descriptive analysis method. The learning outcomes related to the first sub-problem of the research include comparative curriculum analysis. Analysis has been carried out through document analysis method on the training curricula of primary school levels 1,2,3,4, and BILSEM ITR levels 2., 3., 4. visual program activities depending on the age gap. It has been seen that considering the learning outcomes of 1., ,2. ,3. ve 4 level visual arts course of National Ministry of Education, despite supporting the use of waste materials, there is no direct attribution to it. The findings of the second sub-problem of the research include the students' opinions about the artistic works done with the waste materials. The interview data has been subjected to descriptive content analysis and conceptional coding.. The concept codes obtained from the student application evaluations have been found and interpreted through showing them on theme-code table with an analytical and reductive method. It has been identified that the students have understood that the waste materials could be an art material and artwork besides recyling and that they have gathered consciousness about clean environment, recycling, waste management, through the post-test. The findings of the third sub-problem include expert opinions on gifted and talented children about the measurement and evaluation of artistic products made with waste materials in terms of stylistic design, creativity and fuctionality. viii