Edmund Burke Feldman'ın pedagojik sanat eleştirisi modelinin üstün yetenekli çocukların resimlerine yansıması
Reflections of Edmund Burke Feldman's pedagogical art criticism model on the paintings of gifted children
  1. Tez No: 830275
  2. Yazar: ASENA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Sanat Eleştirisi, Üstün Yetenek, Edmund Burke Feldman Pedagojik Sanat Eleştirisi Modeli, Çocuk Resimleri, Art Education, Art Criticism, Giftedness, Edmund Burke Feldman Pedagogical Art Criticism Model, Children's Paintings
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın amacı, görsel sanatlar alanında üstün yetenekli çocukların yapmış oldukları resimlerde, sanat eğitiminde kullanılan Edmund Burke Feldman'ın pedagojik sanat eleştirisi modeli ile görsel algılarında, eleştirel ve estetik düşünme becerilerinde gelişim gösteren durumların saptanması ve çocukların yapmış oldukları resimlere yansıyan etkilerin, değişim ve gelişimlerinin incelenmesidir. Çağdaş kişilerin yetiştirilmesinde büyük önem arz eden sanat eğitimi, zaman içerisinde bilişsel bir sürece dönüşmüş ve sanat eleştirisi, estetik, sanat tarihi gibi alanları kapsamaya başlamıştır. Buna bağlı olarak sanat eğitimi alan kişilerin estetik algısının oluşması eleştiri yapma gücüne sahip olması ve dünyadaki kültürel yapı üzerine farkındalığının olması beklentisi oluşmaktadır. Sanat üzerine eğitim alan öğrencilerin, derin boyutlu bir eğilimlerinin sağlanması ve sanat eleştirisi ve uygulama çalışmaları konunun esas noktaları ile yeterli düzeyde ilişkilendirilmelidir. Üstün yetenekli çocukların özel yeteneklerinin fark edilmesi, problemlerinin çözümlenmesi, onlarla iletişim sağlayabilme; duygusal, zihinsel, sosyal ve kişilik özellikleri kapsamında uygun davranmalarını destekleme, iletişim kurabilme becerilerini geliştirme gibi konularda çeşitli problemlerin olduğu belirtilebilir. Üstün yetenekli çocukların bulunduğu çevre tarafından fark edilmesi için bu konuların üzerine eğilen çalışmaların artması gerekmektedir. Araştırmada üstün yetenekli olan çocukların sanat, sanat eleştirisi ve görsel sanatlar alanında ortaya koyduğu çalışmalardan örnekler üzerinde de durulmuştur. Üstün yetenekli çocukların fark edilmesi ve sanat alanında kendini göstermesine, Feldman pedagojik sanat eleştirisi modeli benimsenmesi sonrasında üretilen çalışmaların etkileyici ve özgün niteliklere sahip olmasına yönelik bilgilendirme yapılmıştır. Araştırma, Hatay ilinin Antakya ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) kapsamında görsel sanatlar alanında üstün yetenek gösteren öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde bir nitel araştırma deseni olan Durum (örnek olay) yöntemi kullanılmış, öğrenciler üzerinde yapılacak gözlem ve öğretmenle yapılan görüşmelerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the situations that show development in visual perception, critical and aesthetic thinking skills in the paintings made by gifted children in the field of visual arts, using Edmund Burke Feldman's pedagogical art criticism model used in art education, and to determine the effects, changes and developments reflected in the paintings made by children. Art education, which is of great importance in educating modern people, has turned into a cognitive process over time and has begun to include fields such as art criticism, aesthetics and art history. Accordingly, people who receive art education are expected to have an aesthetic perception, to have the power to criticize, and to be aware of the cultural structure in the world. Students studying art should be provided with a deep-dimensional inclination and art criticism - application studies should be adequately related to the main points of the subject.Recognizing the special abilities of gifted children, solving their problems, and being able to communicate with them; It can be stated that there are various problems in issues such as supporting children to behave appropriately within the scope of their emotional, mental, social and personality characteristics, and improving their communication skills. In order for gifted children to be noticed by their environment, studies focusing on these issues need to be increased. The research also focused on examples of works produced by gifted children in the field of art, art criticism and visual arts. Information was provided regarding the recognition of gifted children and their ability to show themselves in the field of art, and the works produced after adopting the Feldman pedagogical art criticism model to have impressive and original qualities.The research was carried out on students who showed superior talent in the field of visual arts within the scope of the Science and Art Center (BİLSEM) affiliated with the Ministry of National Education, located in Antakya district of Hatay province. In the research process, the Situation (case study) method, which is a qualitative research design was used, and observations on students and interviews with the teacher were implemented.