Hava durumlarına bağlılıkları içerisinde Samsun şehri'nin yağış koşullarının incelenmesi
A study into the precipitation conditions of the city of Samsun in terms of its weather patterns
  1. Tez No: 563724
  2. Yazar: YASEMİN BALKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sinoptik Klimatoloji, Hava Durumu, Yağış Klimatolojisi, Yer Seviyesi Kartı, Merkezi Alçak Basınç Hava Durumu, Samsun
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Samsun şehrinin hava durumlarına bağlı kaydedilen yağış etkinlikleri, Ocak-Aralık 2017 yılına ait Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı 500 hPa' ya da 500 milibar haritaları ve yer seviyesi kartları kullanılarak belirlenmiştir. 2017 yılı içerisinde kaydedilen hava durumları her ay için ayrı olarak referans alınan büyük hava durumu tiplerine göre gruplandırılmıştır. Referans olarak kullanılan büyük hava durumu tipleri, bu konuda daha önce yapılan çalışmalar referans alınarak oluşturulmuştur. Türkiye'yi etkileyen hava durumların kapsamında Samsun yöresinde nasıl bir iklim elemanları olacağına ilişkin (sıcaklık, basınç, yağış türleri, rüzgâr esme yönleri ve şiddeti, bulut kapalılığı gibi) meteorolojik elemanlar dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Türkiye'de 7 yedi büyük hava durumu tipi vardır (NİŞANCI, 1974). Bunlar Merkezi Yüksek Basınçlı Hava Durumu, Merkezi Alçak Basınçlı Hava Durumu, Soğuk Cephe Sağanak Yağışlı Hava Durumu, Soğuk Hava Damla Durumu, Kuzeybatı Karışık Fırtınalı Hava Durumu, Meltem Hava Durumu ve Geçiş Hava Durumu tipidir. Samsun şehri ölçeğinde değerlendirilip gruplandırılan hava durumu tiplerine göre Samsun şehrinde 2017 yılı içerisinde hakim olan hava durumu tipi, 127 gün ile Merkezi Alçak Basınç Hava Durumu(MAB) tipidir. MAB hava durumu tipinin yıl içerisinde en etkili olduğu ay 20 gün süreyle Mayıs ayıdır. 2017 yılı içerisinde en az etkili olan hava durumu ise beş(5) gün ile Geçiş Tipi Hava Durumudur. 2017 yılı içerisinde en çok görülen hava durumu MAB' de yağışlı gün sayısının 49 gün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The precipitation observed in the city of Samsun depending on the weather patterns were determined by using 500 hPa maps or 500 milibar maps and level ground cards of the period of January-December 2017 that were issued by the General Directory of Meteorology. The weather conditions observed in 2017 were grouped according to major weather conditions that were taken up as references for each month. Major weather patterns that were taken up as reference were formed drawing on the previous studies. The weather conditions in Samsun were evaluated considering the climatic parameters of the region such as temperature, pressure, precipitation types, the direction and the strenght of the winds, and cloudiness which also affected Turkey as well. There are seven major, effective weather conditions observed in Samsun and Turkey- Central High Pressure Weather Condition, Central Low Pressure Weather Condition, Cold Front Rain Showers Weather Condition, Cold Weather Drop Condition, Northwest Mixed Stormy Weather Condition, Breeze Type Weather Condition, and Transition Type Weather Condition. According to the weather condition types which were evaluated and grouped in the scope of Samsun, the main weather condition observed in Samsun in the year of 2017 is Central Low Pressure Weather Condition, which was prevalent on 127 days. This weather condition was mostly observed in May- on 20 days in total. The least effective weather type observed in 2017 was Transition Weather Type which was prevalent on 5 days. It was also determined that 49 days were rainy in the Central Low Pressure Weather Condition which was most common in the year 2017. Key Word: Synoptic Climatology, Weather Condition, Precipitation Climatology, Level Ground Card, Central Low Pressure Weather Condition, Samsun