Televizyon dizilerinde milliyetçilik inşası
Construction of nationalism in television series
  1. Tez No: 563767
  2. Yazar: İLHAMİ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Diziler, İsimsizler Dizisi, Savaşçı Dizisi, Milliyetçilik, Popülerlik, Sağ Milliyetçilik, Sol Milliyetçilik, Television, serials, İsimsizler”serial, Savaşçı”serial, nationalism, popularity, right nationalism, left nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Milliyetçilik, ilk evresinde, Avrupa'da her ne kadar toplumsal düzeni onarıcı bir misyonla anlam bulsa da Osmanlı ve devamı olan Türkiye'de modernleştirici paradigmanın zorunlu bileşeni olarak konumlanmıştır. Milliyetçilik, cumhuriyet tecrübesiyle beraber dönüştürücü refleksleri terk etmiş ve çevrenin ideolojik kaynağı olarak yerelleşmiştir. Milliyetçilik, bu safhadan sonra popülerleşme eğilimi göstermiş ve siyasalın kamuoyu rızasını sağlama aracı olmuştur. Milliyetçi söylem, sadece politik dile kaynaklık etmemiştir. Aynı zamanda medya ve özellikle televizyon kurgusu bu söylemden beslenmiştir. Televizyon dizilerinde milliyetçilik inşası bağlamında bu çalışma somutlaşmıştır. Çalışma teorik çerçeve, metodolojik ve bulgular kısmından oluşmuştur. Teorik kısım, öncelikle televizyonun magazinsel yönüne değindikten sonra, popülerleşme imkanı olarak milliyetçiği anlamaya dönük çabanın içinde olmuştur. Akabinde televizyon kurgusu içinde popüler milliyetçiliğin tüketimine odaklanmıştır. Çalışma, temel olarak televizyon İsimsizler ve Savaşçı dizilerinde milliyetçilik inşasını anlamaya dönük bir çabanın içinde olmuştur. Bu anlama çabası da üç soru üzerinden temellenmiştir. Dizilerde milliyetçilik hangi gerekçelerle nasıl yeniden üretilmiştir? dizilerde milliyetçilik hangi söylem üzerinden inşa olmuştur? Dizilerdeki yeni milliyetçi söylem hangi güncel olaylar bağlamında resmedilmiştir? Bu sorulara söylem analizi yöntemi içinde Fairclough'un eleştirel söylem analizi ile cevap bulmaya çalışılmıştır. İsimsizler ve Savaşçı dizileri birbirinden farklı milliyetçi dile yer vermişlerdir. İsimsizler dizisi daha çok sağ/muhafazakar söylemi tüketirken, Savaşçı dizisi ise sol/seküler nesnelere yer vermiştir. ancak Savaşçı'da sağ ve muhafazakar nesnelere de rastlamak mümkündür. Sol ideolojinin sağ söylem unsurlarını kullanmasını sosyolojik yönden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme içinde, ayrıca, dönemin siyasi şartlarına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that nationalism in its first phase has been attributed a mission of repairing the social order in Europe, it was forged as an indispensable component of the modernizing paradigm in the Ottoman state and its successor, Turkish Republic. With the experience of Republic, nationalism has abandoned transformative reflexes and it became localized as an ideological asset of the periphery. Thereafter, nationalism has tended to popularize and transformed into an instrument of consent production for the polity. Nationalism was not only a basis for political discourse but at the same time a discursive resource for media and television (TV) fiction. This study is therefore materialized on the basis of construction of nationalism in TV serials. The study is composed of a theoretical framework, methodology and findings. In the theoretical section, I first discuss the jingoism on TV and then attempt to understand nationalism as an instrument of popularization. Following this, I focus on the exploitation of popular nationalism in fictive TV productions. For this purpose, the study attempts to understand the construction of the nationalist discourse using two contemporary popular TV serials, namely“İsimsizler”(The Nameless Ones) and“Savaşçı”(the Warrior). This attempt is built on three interrelated questions. First, how is the reconstruction of nationalism justified and how does this reconstruction takes place? Second, what are the discursive elements over which nationalism is reconstructed? Third, how does nationalism resonate with the contemporary events and political atmosphere? In trying to answer these questions, I have used Fairclough's critical discourse analysis method. The two serials I studied employ different nationalist discourses. While“İsimsizler”makes use of a right wing/conservative nationalist discourse,“Savaşçı”employs a left wing/secular discourse while it also exhibits elements of right wing/conservative discourse. Therefore, the utilization of right wing discursive elements within a left wing discourse is analyzed. These analyses are also made in the context of the contemporary political environment.