Kamusal mekan kalitesini arttıran mekansal tasarım girişimleri Bağdat caddesi inceleme örneği
  1. Tez No: 563913
  2. Yazar: KHAOULA MZOUGHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: public space, life, human, spatial design, quality of public space
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bağdat Caddesi, ünlü bir yaya ve ticaret caddesidir. Çok sayıda dış mekan ve çok fazla rekreasyon alanı vardır. Bu odaklar insanları ziyarete çekiyor ve tüm gün boyunca önemli yayaların akışını sağlıyor. Ancak, oturmak ve sokak yaşamından zevk almak yerine herkes hızla hedeflerine doğru hareket ediyor. Dahası, denize yakın ve muhteşem kıyı bölgesidir. Ancak, trafik sıkışıklığında plaja görsel ve fiziksel bağlantılar kayboldu. Araçların önceliği nedeniyle yayalar cazibe noktalarına ulaşamamak ve kamusal alan ağı kırılmaktadır. Bu tez, kamusal alanların eksikliğini Bağdat Caddesi'nin omurgası bağlamında değerlendirmeyi ve konuya yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır. Kentsel yaşanabilirlik fikrine güçlü bir odaklanma, bu bağlamda kaliteli kamusal alanlar yaratmak için bir dizi ilkenin geliştirilmesinin temeli olacaktır. Bu araştırmada bir ilham kaynağı olmak ve benzer bir kentsel durum için bir örnek oluşturmak hedefleniyor . Aynı zamanda kamusal alan yaşamının yeniden canlandırılmasına dair fikir ve yöntemleri sunmayı amaçlamaktadır. Anahtar kelimeler : kamusal mekan , yaşam , insan , mekansal tasarim , kamusal mekan kalititesi
Özet (Çeviri)
Bağdat Street is a famous pedestrian and trade street. There are lots of outdoor and lots of recreation areas. These focal points attract people to visit and ensure the flow of important pedestrians throughout the day. However, instead of sitting and enjoying street life, everyone is moving toward their goals quickly. What's more, it is close to the sea and is the spectacular coastal region. However, visual and physical connections to the beach were lost in traffic jams. Because of the priority of the vehicles, pedestrians cannot reach the attraction points and the public area network is broken. This thesis aims to evaluate the lack of public spaces in the context of the backbone of Baghdad Street and to give a new perspective to the subject. A strong focus on the idea of urban viability will be the basis for the development of a set of principles to create quality public spaces in this context. This research aims to be a source of inspiration and create an example for a similar urban situation. It also aims to present ideas and methods for revitalizing public space life.