Ömerler a sahası mekanize panolarında susuzlandırma çalışmalarının analizi
A research on analysing the dewatering operation at Ömerler panel a coal mine
- Tez No: 563927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNAY BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Susuzlandırma, Hidrojeoloji, Mekanize, Ömerler A, Su atımı, Yeraltı, Dewatering, Hydrogeology, Mechanized Coal Mine, Ömerler Panel A, Mine Dewatering, Underground Mining
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ülkemizdeki kömür yataklarının farklı coğrafik bölgelerde olması, eko-coğrafik-kültürel kalkınmaya olumlu katkı sağlamaktadır. Ayrıca, elektrik enerjisi üretiminde ucuz hammadde olması ve sağladığı katma değer, kömürü önemli fosil enerji kaynağı haline getirmektedir. Ancak, yeraltı ve açık ocak kömür üretiminin ve nakliyat işlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi çalışma ortamının emniyetli olmasını gerektirmektedir. Özellikle yeraltı maden ocaklarında bulunan su, çalışma verimini olumsuz etkilemekte ve üretimde aksamalara neden olmaktadır. Dolayısıyla, bir yeraltı maden işletmesi için su önemli bir problem ise üretime geçilmeden önce mutlaka susuzlandırma çalışmaları yapılarak suyun ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Yeraltı suyunun ocak içerisinde sorun oluşturmasını önlemenin en etkili yolu ocak planlama aşamasında hidrojeolojik araştırmaların yapılmasıdır. Bu amaçla, yeraltı kömür ocaklarında yürütülecek susuzlandırma çalışmalarında öncelikle çalışma kotu üzerindeki yeraltı su katmanları, arazinin hidrojeolojisi ve jeolojisi incelenerek yerüstü derin kuyu pompalarının yer seçimi ve su atımı yapılacak derinlik tespit edilmelidir. Bu çalışmada, kömür üretiminin verimli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla G.L.İ. Ömerler yeraltı ocağındaki susuzlandırma çalışmaları ve etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; susuzlandırma çalışmaları ayrıntılı olarak anlatılmış; projenin uygulanmasını müteakip yeraltı ve yerüstünden yapılan su drenaj miktarı, kömür üretim miktarı, elektrik gideri ve makine ekipman arızaları gibi parametrelerdeki etkileri ayrı ayrı incelenmiştir. Yeraltı panolarına gelen suyun çalışma alanına ulaşmadan drene edilmesi için yaklaşık 4000 metre derinliğinde 10 adet drenaj pompa kuyusu açılmıştır. Hem yeraltı hem de yerüstü ölçümlerinde, drenaj çalışmalarına başlandığı andan itibaren panolara gelen su miktarında önemli derecede azalmalar meydana geldiği belirlenmiştir. Susuzlandırma çalışmaları sayesinde yeraltı ocağı ocak içi su atımının % 27, ocak dışı su atımının ise yaklaşık % 40 oranında azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the fact that the distribution of its lignite researches of various geographical districts, the social-economical and cultural development of Turkey are positively enhanced. In addition to being a cheap raw material for electrical energy production and adding value to the wealth of country, lignite researches are the main sources for fossil fuels. But, it is required for both open pit and underground mine operations to be performed and transported efficiently and safely. Especially, for underground mines, water inflows seriously affect mine productivity and disturb mine operations. Therefore, mine dewatering operations have to be designed and carried out before mining operations commences. The most effect the way for eliminating water drainage problems is to schedule hydro-geological tests at mine planning stage. For this purpose, the underground water level, the elevation for mine operations and the hydrogeological and geological characteristics of mine site should be investigated in detail. In this study, the mine drainage operations at G.L.I. Ömerler underground coal mine are investigated. For this purpose, the main contributing factors for mine drainage such as the amount of water inflow drained, the coal production rate, electrical and mechanical equipment failure rates are explained and determined. A total of 10 water drainage pump wells with a length of 4000 meters are prepared to prevent water problems on mining panels. It is absorbed that the rate of water inflows into panels are reduced significantly both by surface and underground measurements. It is also determined that mine water drainage rates are reduced by 27% and 40% for underground mine and overall, respectively.