Granit arenasının beton içerisinde filler malzeme olarak kullanılması ve performans analizi
Using the arenitized granite as filler material in concrete and performance analysis
- Tez No: 563960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Filler Malzeme, Granit Arenası, Filler Katkılı Beton, Beton Basınç Dayanımı, Filler Material, Granite Arena, Filler Blended Concrete, Compressive Strength of Concrete
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
GRANİT ARENASININ BETON İÇERİSİNDE FİLLER MALZEME OLARAK KULLANILMASI VE PERFORMANS ANALİZİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) Ayşe Kübra BOZ ÖZET Birçok yönden kullanım ve erişim kolaylığına sahip olan beton, ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yönde artan talepler nedeniyle beton stabilitesini artırmak ve maliyeti azaltmak amacıyla günümüzde beton üzerine birçok çalışmalar yürütülmektedir. Bu doğrultuda çalışmamızda granitin bozunmuş hali olarak bilinen ve granit arenası olarak adlandırılan doğal malzemenin filler olarak kullanılmasının beton üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda kırma ve doğal olarak iki ayrı agrega grubu oluşturulup, su/çimento oranı sabit tutulmuştur. Karışımda CEM II/A-P 52.5 N Portland çimentosu tercih edilirken; çimentonun ağırlıkça % 5, %10, % 15'i filler malzeme miktarı olarak belirlenip, bu miktar karışımda agregayla yer değiştirilmiştir. Üretilen numuneler farklı kür sürelerine tabi tutularak taze ve sertleşmiş beton deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda farklı filler kullanım miktarının beton performansına etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada yapılan testler sonucunda filler miktarı arttıkça çökme değerinin azaldığı, birim hacim ağırlığın arttığı, su emme yüzdesinin azaldığı görülmüştür. En yüksek basınç dayanımı ve eğilme dayanımı değerlerine sırasıyla % 15 ve % 10 filler katkılı numunelerde ulaşılmıştır. Filler miktarının artması ve kür süresinin uzun tutulmasının betonun mekanik özelliklerini olumlu yönde geliştirdiği sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
USING THE FILLERS OF THE GRANITE ARENA AS A MATERIAL IN THE CONCRETE AND PERFORMANCE ANALYSIS (M. SC. THESIS) Ayşe Kübra BOZ ABSTRACT Having an ease of utilization and access in many ways, concrete is widely used in our country. Due to the growing demand in this direction, several studies have been carried out in order to increase the stability of concrete and decrease the cost. Accordingly, in our study we searched for the effect of using natural material called arenitized granite, known as the altered form of the granite, on concrete as filler material. In our study, two different aggregate groups -crushed and natural- were created, and the water/cement rate was kept stable. While CEM II/A-P 52.5 N Portland cement was preferred in the mixture, 5%, 10%, and 15% of the weight of cement was determined as the amount of filler material, and replaced with the aggregate in the mixture. Exposing the produced samples to different length of curing periods, fresh and hardened concrete tests were conducted and consequently the effect of using different amount of filler on the concrete performance was analyzed. As a result of the tests carried out in this study, it was seen that with the increasing amount of filler material, the sedimentation and water absorption values decreased, the unit volume weight increased. The highest compressive strength and the lowest bending resistance values were reached on the samples with 15 % and 10 % filler materials ratios respectively. As a result, it is pointed out that the increasing amount of filler material and curing time improves the mechanical characteristics of the concrete.