Organize Sanayi Bölgesi dış ortam PM10 konsantrasyonunun coğrafi bilgi sistemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of outdoor PM10 concentration of organized industrial zone with geographical information system
- Tez No: 564057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Konya, Organize Sanayi Bölgesi, Partikül madde, CBS, Surfer Sortware, Korelasyon, Air Pollution, Konya Organized Industrial Zone, Particulate matter, CBS, Surfer Sortware, correlation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. Özellikle hava ortamında uçucu halde bulunan PM10 kirleticisinin zararı gün geçtikçe daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada da Konya Organize Sanayi Bölgesi içerisinde partikül madde (PM10) kirliliğinin belirlenebilmesi için yirmi dört noktada ölçüm yapılmıştır. Ölçüm sonuçları, ölçüm günü ve saatleri bazında Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğin de bulunan sınır değerlerle karşılaştırılarak Surfer Software ve ArcGIS 10.1 programlarında kirlilik haritaları oluşturulmuştur. Yönetmelikte belirtilen 50 μg/m3 üzerinde çıkan sonuçların trafik kaynaklı veya mekaniksel işlerden dolayı oluştuğu görülmektedir. OSB içerisinde ölçüm yapılan noktalardan trafik kaynaklı kirlilik korelasyonu ve taşınmanın da etkisi ile oluşabilecek kirliliğin şehir merkezinde kurulu olan istasyonlardan alınan verileriyle korelasyonları oluşturulmuştur. Trafik kaynaklı kirliliğin OSB içerisinde oluştuğu, OSB'de oluşan kirliliğin taşınmasının da etkisi ile merkezde kurulu istasyonlarda PM10 sonuçlarının etkilediği yapılan korelasyonlar sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Air pollution has negative impacts notably upon the human health, visibility range, materials, plants and animal health. The effects of air pollution on human health rise by inhalation of high amounts of harmful substances in the atmosphere. Damage of PM10 pollutants that are found as volatile has increased day-by-day especially in the air environment. In this study, twenty-four points were measured in order to determine particulate matter pollution in Konya Organized Industrial Zone. Pollution maps were created in Surfer Software and ArcGIS 10.1 by comparing the results of measurement with limit values of Air Quality Assessment and Management Regulation that base on the measurement days and hours. It is seen that the results obtained in regulation above the 50 μg/m3 are caused by traffic and mechanical issues. PM10 pollutant correlation was done between number of vehicles that are on the strret and exceed the limit value in Organized Industrial Zone. Moreover, the conc mean value of points measured in OIZ and the results that are acquired by station installed around the city center were correlated with each other on the basis of transport/convection effect. It is determined that traffic-related pollution occurs within the OIZ and the effects of PM10 results.