Sömürgecilik sonrası Afrika'da direniş hareketleri: Kenya örneği
Resistance movements in post-colonial Africa: The case of Kenya
  1. Tez No: 564085
  2. Yazar: DUYGU KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Direniş Hareketleri, Afrika'da sivil toplum, post-kolonyal Afrika, Kenya, Kenya'da Direniş Hareketleri, Resistance movements, civil society in Africa, post-colonial Africa, Kenya, resistance movements in Kenya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Afrika; gelişmeye çalışan ekonomisi, yükselen ticaret hacmi, sahip olduğu doğal kaynaklar ve genç nüfusu ile uluslararası siyasette güç merkezlerinden biri olmaya namzettir. Fakat Afrika'nın potansiyellerini kullanabilmesi için öncelikle ekonomik, siyasi ve toplumsal problemlerini çözmesi ve beşeri sermayesinin kalitesini arttırması icap etmektedir. Yani bölgenin dinamiklerine uygun, sürdürülebilir çözümler üretebilmek, Afrikalı halkların taleplerinin göz önünde bulundurulması ile mümkündür. Bu minvalde direniş hareketleri; ülkelerin kronikleşmiş sorunlarına işaret ederken, Afrikalı halkların devlet yönetiminden beklentilerini yansıtmaktadır. O sebeple Afrika'nın kalkınma hedefleri doğrultusunda direniş hareketleri incelenmelidir. Bu tez, sömürgecilik sonrası Afrika ülkelerinde direniş hareketlerini son kertede Kenya özelinde incelemekte; ülkedeki güncel sorunları, toplum ve güç ilişkilerine odaklanarak tespit etmeye çalışmaktadır. Bu direniş hareketleri siyasi, etnik, ekonomik, kültürel-dilsel-kimliksel faktörlerde ve kadın ile öğrenci taleplerinde hangi süreçleri tecrübe etmiştir; ne tür sebeplerle ortaya çıkmıştır ve ilgili alanda toplum(lar)a katkısı olmuş mudur? soruları çalışmanın araştırma sorularıdır. Tezde savlanmaktadır ki, bu direniş hareketleri, post-kolonyal Kenya'da otoriter rejim, hak ihlalleri, etnisite ve cinsiyet bazlı ayrımcılık, kabilecilik ve yolsuzluk gibi sorunlara tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca öngörülmektedir ki, Doğu Afrika ülkesi Kenya'da direniş hareketlerinin talepleri üzerinden sömürgecilik döneminden kalan problemlerin çözümü, ülkenin bölge siyasetinde güçlü bir aktör olmasının önünü açmada bir faktör olacaktır.
Özet (Çeviri)
With its prospectively developing economy, increasing trade capacity, natural resources, and young population, Africa is a candidate of being one of the powerful actors in international relations. However, it is required for Africa to solve its economic, political, and social problems, and to improve its human capital in order to use its potential effectively. Namely, providing sustainable solutions in accordance with the dynamics of the region is possible with taking the demands of Africans into account. In this context, while resistance movements are pointing the chronic problems of African countries, they also reflect the expectations of African peoples regarding governance. Therefore, resistance movements should be investigated in the scope of Africa's development goals. This thesis aims to investigate resistance movements in Africa, specifically in Kenya, and it aims to detect Kenya's current problems by focusing on the relations between political power and society. The research questions of the thesis include“What type of processes have the resistance movements, related to politics, ethnicity, economy, culture-language- identity, women rights, and student demands, experienced? What caused to these resistance movements? Have they been useful to the society in the relevant areas? ”In the thesis, it is claimed that mentioned resistance movements arise as a reaction to problems such as authoritarian regimes, discrimination based on gender and ethnicity, tribalism, and corruption in post-colonial Kenya. Also, it is projected that solutions to the problems stemmed from the colonial period can be achieved through the demands of resistance movements in Kenya, and whereby resistance movements will become a contributing cause for the country to be a powerful actor in regional politics.