Elektrokonvulzif tedavi uygulanan majör depresif bozukluk hastalarında kinürenin yolağı metabolitlerinin tedavi yanıtıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between kynurenine pathway metabolites and treatment response in patients with major depressive disorder treated with electroconvulsive therapy
- Tez No: 564157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: depresyon, elektrokonvülzif tedavi, kinürenin, triptofan, depression, electroconvulsive therapy, kynurenine, tryptophan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Elektrokonvulzif Tedavinin (EKT)'nin etki mekanizmasının açığa kavuşturulması depresyondaki olası mekanizmaların anlaşılmasına ve bu mekanizma üzerinden yeni tedavi modalitelerinin geliştirilmesine öncülük edebilir. Bu çalışmada Majör Depresif Bozuklukluğu (MDB) olan hastalarda kinürenin yolağı metabolitlerinden Triptofan (TRP), Kinürenik Asit (KYNA) ve Kinolinik Asitin (QA) serum düzeyi üzerine EKT tedavisinin etkisinin araştırılması ve bunun tedavi yanıtıyla ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Temmuz 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne başvurmuş, yatarak tedavi gören, DSM-5 tanı kriterlerine göre MDB tanısı alan, EKT uygulanmasına karar verilen 36 gönüllü hasta çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak da yaş ve cinsiyete olarak benzer 45 gönüllü çalışmaya alındı. Hastalara haftada 2 ya da 3 seans olmak üzere bilateral kısa uyarım EKT uygulandı. Hastalara EKT öncesinde ve EKT sonrasında Standartize Mini Mental Test, Klinik Global İzlenim Ölçeği, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Hastalarda EKT öncesinde ve EKT sonrasında CRP, TRP, KYNA, QA serum düzeylerine bakıldı. Ayrıca kontrol grubunda da CRP, TRP, KYNA, QA serum düzeylerine bakıldı. Bulgular: Hastalarda EKT tedavisi sonrasında KGİ, HDDÖ, HADÖ ölçek puanlarında istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu. Hasta grubunda kontrol grubuna göre CRP ve KYNA düzeyi istatistiksel olarak anlamlı yüksek, QA düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Hasta grubunda EKT tedavisi sonrasında EKT tedavisinden öncesine göre TRP düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı artış, KYNA ve QA düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu. Kontrol grubunda TRP ve QA düzeyleri arasında yüksek düzeyli pozitif korelasyon saptandı. Hasta grubunda da EKT tedavisi öncesinde ve sonrasında TRP ve QA düzeyleri arasında orta düzeyli pozitif korelasyon saptandı. Hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Hasta grubunda EKT tedavisi sonrasında EKT tedavisi öncesine göre, KYNA/QA oranında istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu. Hasta grubunda EKT öncesinde HDDÖ puanları ile TRP, KYNA ve QA düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Aynı şekilde hasta grubunda EKT sonrasında da HDDÖ puanları ile TRP, KYNA ve QA düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Hasta grubunda hem EKT öncesinde hem de EKT sonrasında TRP, KYNA, QA düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Kinürenin yolağının MDB tanı, tedavi takibi ve yanıt değerlendirmesinde bir belirteç olarak kullanılması ile ilgili umut verici bulgular bulunmaktadır. EKT tedavisinin bu yolağa etkileri de depresyon nörobiyolojisini aydınlatmak için kullanılabilir. Kinürenin yolağı metabolitlerinin MDB nörobiyolojisindeki rolünü aydınlatmak için örneklem sayısı daha yüksek, daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Clarifying the mechanism of action of Electroconvulsive Therapy (ECT) may lead to an understanding of possible mechanisms in depression and the development of new treatment modalities through this mechanism. The aim of this study was to investigate the effect of ECT treatment on the serum levels of tryptophan (TRP), kinurenic acid (KYNA) and quinolinic acid (QA), which are the metabolites of the kynurenine pathway in patients with Major Depressive Disorder (MDD), and to investigate its relationship with treatment response. Method: Between July 2018 and May 2019, 36 volunteer patients who were admitted to the Psychiatry Clinic of Konya Training and Research Hospital of University of Health Sciences, diagnosed as MDD according to DSM-5 diagnostic criteria were included in the study. The control group consisted of 45 age and sexmatched volunteers. Standardized Mini Mental Test, Clinical Global Impression Scale, Hamilton Depression Rating Scale and Hamilton Anxiety Rating Scale were applied to the patients before and after ECT treatment. Blood samples were taken for hemogram, CRP, TRP, KYNA, QA tests. Bilateral short stimulation ECT was performed for 2 or 3 sessions per week. Results: here was a statistically significant decrease in CGI, HDRS and HADS scores after ECT treatment. CRP and KYNA levels were significantly higher and QA levels were significantly lower in the patient group compared to the control group. In the patient group, after the ECT treatment, a statistically significant increase in TRP level and a statistically significant decrease in QNA and QA levels were found compared to before ECT treatment.There was a high positive correlation between TRP and QA levels in the control group. A moderate positive correlation was found between TRP and QA levels before and after ECT treatment in the patient group. The patient group was found to be significantly higher than the control group. In the patient group, after the ECT treatment, a statistically significant decrease was found in the ratio of KYNA / QA compared to before ECT treatment. There was no significant correlation between HDRS and TRP, KYNA and QA levels before ECT in the patient group. Similarly, no significant correlation was found between HDRS scores and TRP, KYNA and QA levels after ECT in the patient group. There was no significant correlation between TRP, KYNA, QA levels before and after ECT in the patient group. Conclusion: There are promising findings regarding the use of the kynurenine pathway as a biomarker in MDD diagnosis, treatment follow-up and response evaluation. The effects of ECT treatment on this pathway can also be used to elucidate the neurobiology of depression. More studies are needed to elucidate the role of kinurenine pathway metabolites in MDD neurobiology.