1950-1960 dönemi Demokrat Parti Konya milletvekilleri
Deputies of Konya from Democrat Party betweer 1950 and 1960
  1. Tez No: 564267
  2. Yazar: TUĞBA GÖNÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Konya Milletvekilleri, TBMM, 1950, 1954 ve 1957 Seçimleri, Democrat Party, Deputies of Konya, TBMM, Elections of 1950, 1954 and 1957
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada 1950-1960 yılları arasında Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer alan çeşitli siyasi partilere mensup milletvekillerinin hayatı ve siyasi faaliyetleri incelenmiştir. Üç farklı yasama döneminde toplam 57 milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer almıştır. Konya'dan üç dönem 3 milletvekili, X ve XI. dönem 7 milletvekili olmak üzere toplam 10 milletvekili ikişer defa seçilmiştir. 13 kişi mükerrer olarak milletvekili seçilmiştir. Buna göre 44 farklı milletvekilinin Konya'yı temsil ettiği görülür. Bu milletvekillerinden bazıları Türkiye Büyük Millet Meclisinde idari görevler almıştır. Demokratik Parti kurucularından Refik Koraltan her üç dönemde de TBMM başkanlığı görevini sürdürmüştür. Üçüncü meclis başkanlığında Konya milletvekilidir. 1950 seçimlerinde 17 milletvekili, 1954 seçimlerinde 18 milletvekili ve 1957 seçimlerinde 22 milletvekili görev yapmıştır. Bu üç dönemde Konya'dan hiç kadın milletvekili çıkmamıştır. 18 hukukçu, 6, mühendis, 3 lise mezunu tüccar, ilahiyatçı-siyasal bilimci ve doktor olarak 2'şer ve veteriner-ziraatçı-asker-iktisatçı-akademisyen olmak üzere 1'er milletvekili çeşitli meslek gruplarından tespit edilmiştir. 5 milletvekili Konya ve ilçelerinde belediye başkanlığı yapmıştır. Konu ile ilgili meclis albümü, TBMM ceride ve tutanakları, kitap, ansiklopedi, biyografi, tez, bildiri ve makale gibi çeşitli telif ve tetkikler taranarak bu çalışma ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at studying the biographies and political lives of former deputies of Konya with diverse political memberships elected for the term between 1950 and 1960 to serve in the Grand National Assembly. There were 57 deputies in the Grand National Assembly of Turkey during the entire three legislative terms.The number of deputies reelected from Konya attains the number ten of which three was from the third term while the others were of tenth and eleventh terms respectively. Thirteen of the deputies elected repeatedly. In this respect, it is clear that 44 different deputies represented Konya. Soma of them were appointed the administrative of in the Grand National Assembly of Turkey. One of the founders of Democrat Party, Refik Koraltan, was named as the head of the Grand National Assembly of Turkey within the three terms. He was a deputy of Konya while he was elected to head fort the thirds term. There were 17 deputies in the 1950 elections, 18 deputies in the 1954 elections and 22 deputies in the 1957 elections. There was no woman deputy elected to represent Konya in the entire three terms. There were 18 jurists 6 engineers, 3 traders with a high school diploma, thelogiars, political scientists, doctors, 2 veterinaries, agriculturalists, economists and academicians along with other deputies from a diverse range of occasions. 5 of the deputies were the former mayors at Konya and at the towns under the authority of Konya . This study is consitituted through published sources and researches such as Assembly Album, journals and records of TBMM, books, encyclopedias, biography, thesis, papers and articles.