Karadeniz Ereğli'de bir endüstri mirası: Lokomotif bakım atölyesinin yeniden işlevlendirilmesine yönelik bir öneri
An industrial heritage in Karadeniz Ereğli: A suggestion project about of re-functionalization of locomotive maintenance atelier
- Tez No: 564272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstri Devrimi, Endüstri Mirası, Armutçuk - Ereğli Demiryolu Hattı, Karadeniz Ereğli, Kömür Madenleri, Industrial Revolution, Industrial Heritage, Armutçuk - Ereğli Railway Line, Karadeniz Ereğli, Coal Mines
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Endüstri Devrimi'nin teknolojik gelişmelerde ki hızı ile beraber dünyada ve ülkemiz üzerinde ki etkileri yapılar üzerinde incelenmiştir. Değişen ihtiyaçlar doğrultusunda kullanım dışı kalan endüstri yapıları, yapı sektöründe bir arayış ile endüstri mirasını gündeme getirmiştir. Endüstri mirası kapsamında endüstri devriminden başlayarak tarihsel süreç içinde endüstri yapılarının meydana geliş süreçleri çalışmada incelenmiştir. Endüstri devriminin ardından işlevini kaybeden yapılar ömürleri tükenmeden terkedilmiştir. Endüstri çağının gerçek tanıkları olan bu yapıları kent hafızasında koruyarak izlerinin yaşatılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında taşkömürü tarihçesi ele alınmıştır. 19.yy sonlarında kömürün ilk bulunduğu yer olan Karadeniz Ereğli ve taş kömürü işletmeciliği tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. Günümüzde Zonguldak'ın bir ilçesi olan Karadeniz Ereğli'de bulunan kömür ülkemizin endüstriyel gelişimi ve kalkınması için çok önemli adım olmuştur. Tez kapsamında öneri projesi çalışılan yapı, TCDD'ye ait Armutçuk-Ereğli demiryolu hattı üzerinde bulunan“Lokomotif Bakım ve Onarım Atölyesi”'dir. Atölye binası Armutçuk'ta bulunan kömür madeni taşımacılığında çalışan lokomotiflerin bakımını yapmak için kurulmuştur. Çalışma da ele alınan bölgenin dokusunda yıllar içinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Endüstri yapılarında işlev değişikliği başlığında kent dokusunun ve bölgenin gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapının yeniden işlevlendirilmesi ve proje önerisi üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, with the speed of the industrial revolution in technological developments and its effects on the world and the country were examined on the structures. Industrial structures that have been left-out-of-use have brought the industrial heritage with a quest in the construction sector. Starting from the industrial revolution, the history of development in the formation of industrial structures were studied. After the revolution the buildings that lost their function were abandoned before the end of their life. These buildings, which are real witnesses of the industrial age, are aimed at preserving their traces and the memory of city. It discusses the history of coal mines. At the end of the 19th century, the first coal mine was found out in the Karadeniz Eregli which is a district of Zonguldak. This was a very important step for the industrial development of our country. The construction of the study project is the“Locomotive Maintenance and Repair Atelier”which is settled on the Armutçuk-Ereğli railway line of TCDD. The atelier building was in charged of the coal mine transportation in Armutçuk. In this study, the changes in the texture of the project area were examined in years. In the title of function change in industrial buildings, the re-functionalization of the structure and the project have been studied considering the needs of the city and urban texture.