Melatonin uygulanan ratların incebağırsaklarında (duodenum, jejunum, ileum) motilin ve ghrelin'in immünohistokimyasal lokalizasyonu
Immunohistochemical localization of motilin and ghrelin in small intestine (Duodenum, jejunum, ileum) of rats administered melatonin
  1. Tez No: 564316
  2. Yazar: ENGİN YALMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ghrelin, incebağırsak, melatonin, motilin, rat, Ghrelin, small intestine, melatonin, motilin, rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmamızın amacı melatoninin incebağırsak dokusu üzerine etkilerini immünohistokimyasal, histolojik ve histometrik yöntemlerle incelemekti. Bu amaçla 10- 12 haftalık 30 adet Spraque Dawley ratlar kullanıldı. Kontrol grubu, Sham grubu ve Deneme (Melatonin) grubu olmak üzere, rastgele ve sistematik yöntemle, üç grup oluşturuldu. Denemeye ait ratlara etanolde çözdürülüp serum fizyolojikle sulandırılmış olan 10 mg/kg dozdaki melatonin 21 gün süre ile intraperitoneal yolla günlük olarak enjekte edildi. Sham grubuna 21 gün süre ile her gün deneme grubuna uygulanan miktarda etanol ve serum fizyolojik intraperitoneal yol ile uygulandı. Kontrol grubuna ise hiçbir uygulama yapılmadı. Deneysel sürecin sonunda alınan incebağırsak dokuları üzerinde histometrik, immünohistokimyasal ve semikantitatif incelemeler yapıldı. Sonuç olarak; histometrik incelemelerde; duodenumda villus uzunluğu ve eni için melatonin grubu, kontrol ve sham grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı fark bulundu. Jejunumda ise sadece villus uzunluğu bakımından melatonin grubu ile diğer gruplar arasında anlamlı fark bulundu. İleumda ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. İmmünohistokimyasal olarak melatonin uygulanan grupta duodenum, jejunum ve ileumda, motilin ve ghrelin immünoreaktivitesinin azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of melatonin on small intestine by immunohistochemical, histological and histometric methods. For this purpose, 30 Sprague Dawley rats aged 10-12 weeks were used. The control group, Sham group and Trial (Melatonin) group were randomly and systematically divided into three groups. Melatonin (10 mg / kg), which was dissolved in ethanol and diluted with saline, was injected intraperitoneally for 21 days. Sham group was administered intraperitoneally by physiological ethanol and saline in the experimental group for 21 days. No application was made to the control group. Histometric, immunohistochemical and semiquantitative examinations were performed on the small intestine tissues obtained at the end of the experimental process. As a result; histometric examinations; There was a significant difference in villus length and width in the duodenum when compared with melatonin group, control and sham groups. In jejunum, only significant difference was found between melatonin group and other groups in terms of villus length. There was no significant difference between ileum groups. Immunohistochemically, it was determined that motilin and ghrelin immunoreactivity decreased in duodenum, jejunum and ileum in melatonin group.