İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörlü hastaların cinsel yaşam kalitesi ve şok anksiyetelerinin incelenmesi
Examination of sexual quality of life and shock anxiety of patients with implantable cardioverter defibrillators
- Tez No: 564325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör, Cinsel Yaşam Kalitesi, Şok Anksiyetesi, Hemşirelik, Implantable Cardioverter Defibrillator, Shock Anxiety, Sexual Quality of Life, Nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörlü hastaların cinsel yaşam kalitelerini ve şok anksiyetelerini incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışma İzmir Tepecik Eğitim ve Araştıma Hastanesi Kardiyoloji kliniği ve polikliniğine başvuran, dahil edilme kriterlerine uyan 167 ICD'li hasta ile yürütülmüştür. Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Florida Şok Anksiyete Ölçeği, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Erkek formları kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, sayı, yüzdelik, korelasyon ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların Florida Şok Anksiyete Ölçeği puanı 17.21±7.88 olarak bulunmuştur. Kadın hastaların cinsel yaşam kalitesi puan ortalaması 65.78±22.19, erkek hastaların cinsel yaşam kalitesi puan ortalaması 70.91±22.27 olarak bulunmuştur. Hastaların şok anksiyete düzeyleri ve toplam cinsel yaşam kaliteleri arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (r= -.299, p=.000). Regresyon analizinde, kadın cinsiyeti ve yaşın şok anksiyete düzeyini anlamlı derecede etkilediği bulunmuştur (ß=0.257, p=0.001; ß=-0.318, p=0.000). Yaş ve şok anksiyetesinin cinsel yaşam kalitesini anlamlı derecede etkilediği bulunmuştur (ß=-0.493, p=0.000; ß=-0.472, p=0.000). Sonuç: Hastaların Florida şok anksiyetesi puanlarının düşük olduğu, cinsel yaşam kalite düzeylerinin iyi olduğu bulunmuştur. Şok anksiyetesi ile cinsel yaşam kalitesi arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. ICD'li hastaların şok anksiyetesi ve cinsel yaşam kalitelerinin rutin olarak değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucu hastalara özgü eğitim verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the sexual quality of life and shock anxiety of patients with implantable cardioverter defibrillators. Method: It is a descriptive and cross-sectional study. The study was conducted with 167 patients with ICD who apply to Cardiology clinic and outpatient clinic in Izmir Education and Research Hospital, meet the including criteria. Patient Characteristic Questionnaire, Florida Shock Anxiety Scale, Sexual Quality of Life Questionnaire-Female, Sexual Quality of life Questionnaire-Male forms were used. Mean, standard deviation, number, percentage correlation and multipleregression analysis were used in order to analyze the data of the study. Results: Florida Shock Anxiety Scale score of the patients was found to be 17.23 ± 7.90. The mean sexual quality of life score of the female patients was 65.78 ± 22.19 and the mean quality of sexual life of male patients was 70.91 ± 22.27. There was a negative and weak correlation between shock anxiety levels and total sexual quality of life (r= -.299, p=.000). In the regression analysis, it was found that female gender and age significantly affected the level of shock anxiety (ß=0.257, p=0.001; ß=-0.318, p=0.000). It was found that age and shock anxiety significantly affected the level of sexual quality of life (ß=-0.493, p=0.000; ß=-0.472, p=0.000). Conclusions: It was found that the patients' Florida shock anxiety scores were low and the quality of sexual life was good. There was a weak negative correlation between shock anxiety and sexual quality of life.It is recommended that patients with ICD should routinely evaluate shock anxiety and quality of sexual life and provide patient-specific training as a result of evaluation.