Bir hüküm istinbat kaynağı olarak Sedd-i Zerâi ve aktüel değeri
The Sedd-i Zerâi as a source of judging and its current value
  1. Tez No: 564347
  2. Yazar: MUHAMMED AYAZGÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, Fıkıh, Kaynak, Zerâi, Sedd, Mefsedet, Law, Islamic jurisprudence, Source, Zerâi, Ban, Hazards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İslâm hukuku, adalet ekseninde insanın yararını sağlamayı ve zararını gidermeyi gâye edinmektedir. Bu gâyenin kusursuz bir şekilde gerçekleşmesi, zararlı sonuçlar doğurabilecek bazı yolların yasaklanmasını gerekli kılmaktadır. Zira genel olarak mubah ve serbest olan davranışların bazı durumlarda zarara yol açması söz konusu olabilir. Bu durumda bu tür davranışların yasaklanması gerekir. İşte bu doğrultuda bu engellemeyi sağlayacak bir yöntemin işlevselliği önem arz eder. Bu öneme binaen İslâm hukukunda bir hüküm istinbat kaynağı olan sedd-i zerâi ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, 'kötülüğe götüren yolların/vesilelerin kapatılması/engellenmesi' diye ifade edilen, İslâm hukuk kaynaklarından biri olan sedd-i zerâinin kaynak değerini, önemini ve aktüelliğini göstermektir. İslâm hukukunda sedd-i zerâinin hukuk mantalitesi olan“bireylerin, bilinçli ya da bilinçsiz olarak hukukun ruhuna aykırı davranışlar sergilemesinin önlenmesi”aktüel açıdan ele alınmaya çalışılmıştır. Tez, giriş ve beş bölümden meydana gelmektedir. Girişte; çalışmanın amacı ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Sonraki bölümlerde sırasıyla, hukuk ve fıkıh kavramları; İslâm hukukunun özellikleri, amacı ve İslâm hukukunda kaynak kavramı;“sedd-i zerâi”kavramı, kaynak değeri ve fıkıh ekollerinin söz konusu delile yaklaşımı açıklanmaya çalışılmıştır. En son bölümde ise sedd-i zerâi'nin aktüel değeri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Islamic law aims to provide benefit for human kind and recover his losses in a fair way. In order to realize this aim irreproachably, some ways, which might lead to harmful consequences, must be forbidden. For, certain behaviours that are generally permissible might result in damages in some situations. In these cases, these behaviours must be prohibited. Accordingly, the functionality of a method that can enable such a ban gains importance. In this context, being regarded as one of the judging sources in Islamic law, sedd-i zerâi is examined in this study. The aim of this study is to demonstrate the source value, importance and actuality of sedd-i zerai, one of Islamic law sources, which is defined as preventing or closing the ways or occasions that lead to evils. The legal meaning of sedd-i zerai is defined in Islamic law as 'preventing illegal behaviours that individuals exhibit consciously or unconsciously'. In this study, the current status of this definition is analysed, as well. The thesis consists of introduction and five chapters. In introduction, some information is given about the aim and methodology of the study. In subsequent sections, concepts of law and Islamic jurisprudence, properties and aim of Islamic law, concept of source in Islamic law, the concept of seddi- zerai, its source value and the approaches of Islamic jurisprudence schools to afore-mentioned source are respectively examined. In the last chapter, the actual value of sedd-i zerai is mainly focussed.