Relational experiences of multicultural couples in Turkey and the impact of ethnic culture on romantic relationships: A qualitative study
Türkiye'deki çokkültürlü çiftlerin ilişki deneyimleri ve kültürün romantik birliktelikler üzerindeki etkisi: Nitel bir araştırma
- Tez No: 564348
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE CİHAN BOLAK BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlü Çiftler, Kültürlerarası Çiftler, Kültürlerarası Evlilikler, İnteretnik İlişkiler, Dinlerarası İlişkiler, Kültür, Evlilik, Multicultural Couples, Intercultural Couples, Intercultural Marriages, Interethnic Relationships, Interreligious Relationships, Culture, Marriage
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada kültürün romantic ilişkiler üzerindeki etkisi çokkültürlü çiftlerin deneyimleri üzerinden incelenmiştir. Çalışma dahilinde, farklı etnik ve dini kökenlerden gelen, farklı ana dilleri olan, en az altı aydır birlikte yaşayan ya da evil olan dokuz çift ile görüşülmüştür. Çalışmaya katılan kişilerin yaşları 22 ve 43 arasında değişmektedir. Katılımcıların dokuz tanesi kadın, ve kadın katılımcıların sekiz tanesi Türk, bir tanesi Yunandır. Erkek katılımcıların sayısı dokuzdur ve bunların bir tanesi Türk, diğer erkek katılımcılar Alman, Fransız, İngiliz, Yunan, İspanyol, İtalyan ve Şililidir. Yarı yapılandırmış derinlemesine görüşmeler yaklaşık yarım saat sürmüş ve her katılımcıyla birebir görüşülmüştür. Katılımcılar partnerlerinde gördükleri kültürel farklılıkları, bu farklılıkların ilişkiye etkilerini ve bu farklılıklarla baş etmek için kullandıkları yöntemleri aktarmışlardır. Çalışmanın verileri çiftlerin dini, ailevi farklılıkları olduğunu, farklı cinsiyet roller beklentilerine sahip olduğunu, çocuk yetiştirmek konusunda farklı deneyimleri olduğunu göstermenin yanısıra çokkültürlü çiftlerin bir arada kalmalarını sağlayan birçok benzerliği olduğunu ve etkili iletişim yöntemlerinin sorunları aşmada önemli olduğunu yansıtmıştır. Veri analizinin sonuçları beş ana tema çıkarmıştır. Bunlar Kültürün Çok Etkisi Yok, Kültürel Farklılıkar, Zorluklar, İlişkiyi Güçlendirenler ve Türk Tipi İlişki Biçimi şeklinde adlandırılmıştır. Araştırmanın sonuçları çokkültürlü çiftlerle çalışan terapistlere faydalı bilgiler sağlamaktadır. Sonuçla literature uygun tartışılmış, kısıtlamalar ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of culture on romantic relationships is interrogated through the experiences of multicultural couples. Nine heterosexual couples who have been cohabiting or married for at least six months, where spouses differ on ethnic, and religious backgrounds, and who have different native languages were selected to participate in this study. The 18 participants' ages were ranged between 22 and 43. Eight female participants were Turkish, and one female participant was from Greece. The nine male participants were from Turkey, Germany, Greece, United Kingdom, France, Italy, Spain and Chili. Semi-structured in-depth interviews which took about half an hour were held. The participants expressed the cultural differences they observe in their partners, the impact of those differences on the quality of the romantic relationship, and the mechanisms they used for dealing with the conflicts emerging from those differences. The findings of this study demonstrated that although the couples had cultural differences in terms of religious practices, family dynamics, gender-role expectations and child-rearing experiences, the partners in multicultural relationships also had various similarities which kept them together, and the effective use of constructive communication helped them overcome the cultural differences. The data analysis of interviews revealed five main themes: Culture Does Not Have a Large Effect, Cultural Differences, Challenges, What Enhances the Relationship and Turkish Way of Living a Relationship. The results also provided useful information for practitioners who work with multicultural couples. The findings are discussed in the context of the existing literature, and limitations and suggestions for further studies are presented.