Tedarik zinciri yönetiminde ihracat operasyonlarının yeri, problemleri, çözüm önerileri ve bir araştırma
A research on the problems, solution suggestions and place of export operations i̇n supply chain management
  1. Tez No: 564383
  2. Yazar: AYŞEGÜL APAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri, İhracat Operasyonları ve Problemler, Supply Chain, Supply Chain Management Process, Export Operations and Problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küreselleşme ile birlikte ticaret, dünya pazarında daha çok faaliyet göstermeye ve gelişmeye başlamıştır. Ülkeler ve ülkelerde yer alan firmalar ekonomik zenginliğini arttırma arzusu içerisinde olup, uluslararası ticarette pazara girmeye başlamışlardır. Uluslararası ticarette pazara giren firmalar piyasada yer sahibi olabilmek ve rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için ticaretteki operasyon süreçlerini sorunsuz bir şekilde yürütmeye çalışmaktadırlar. Uluslararası ticarette ekonomik olarak güçlü olan firmalar, pazar faaliyetlerini arttırmak ve piyasada yer sahibi olmak için daha çok ihracat yapmaya yönelmektedir. Özellikle sanayi sektöründe firmalar üretecekleri ürünün ham maddelerini alıp piyasaya ürün olarak sunarak daha çok kazanç sağlamaktadır. Uluslararası ticarette, hammaddenin alınıp bir ürünü üretip, ihracat için hazır hale getirip, daha sonra uluslararası piyasaya ürünü sunmak kolay bir süreç değildir. Süreçte birtakım aksaklıklar ile karşılaşılabilir. Bu sebeple uluslararası piyasada rol alıp ihracat yapmak isteyen firmalar ihracat sürecini takip ederek, doğru analizlerde bulunmalı ve karşılaşılacak problemlerde en kısa sürede çözüm önerileri bulmak gerekmektedir. Bu çalışmada, Tedarik zinciri yönetimi sürecinde ihracat operasyonlarının yeri ve operasyon sürecindeki aşamalardan bahsedilmektedir. Ayrıca bu süreçte karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda, Antalya Organize Sanayi Bölgesinde ihracat yapan firmalara hazırlanan mülakat soruları vasıtasıyla, firmaların operasyon sürecinde karşılaştıkları problemler tespit edilmiş ve çalışma sonunda sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Upon globalization, trade has begun to become active and to develop more and more in the global market. Countries and companies in countries wish to increase their economic wealth and they have started to enter the market in international trade. Companies entering the market in international trade have tried to manage their operation processes in trade without any problems in order to have a say in the market and to survive under the competition conditions. Firms that are economically strong in international trade tend to export more to increase their market activity and to have a margin within the market. Especially in the industry sector, companies are making more income by buying the raw materials of their products and offering it as a whole product to the market. It is not an easy process to produce a product out of raw materials, make it ready for export and then offer such product to the international market. There may be some problems in the process. For this reason, the firms that want to take part in the international market and want to make exports should follow the export process and should make correct analyzes and find solution alternatives for the setbacks to be encountered, as soon as possible. This study covers the role of the export operations in supply chain process management and the phases of the operation process. Also, the problems encountered in this process and the solution alternatives are emphasized. In this context, the problems the firms encounter during the operation process were determined, by means of the interview questions prepared for the firms that makes export in the Antalya Organizes Industrial Zone, and the solution suggestions were made at the end of the study.