Türkiye'de kadın cezaevlerinde kalmak zorunda olan hükümlü/tutuklu çocuklarının hakları: Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği
The rights of the children of the convicts/prisoners obliged to stay in women's prisons in Turkey: The case study of Bakırköy Women's Closed Penitentiary Institution
- Tez No: 564510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA İREM ÇAKIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, Kadın Cezaevi, Mahkûm Çocukları, Adalet Anaokulu, Children's Rights, Women's Prison, Children of Convicts/Prisoners, Adalet (Justice) Kindergarten
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çocukların henüz anne karnına düştüğü andan itibaren en başta fizyolojik daha sonra da psikolojik ve sosyolojik olarak, hayati derecede önemli bir takım temel gereksinimleri vardır. Bir çocuk 15 yaşına gelene kadar anne ve babasına bağımlı yaşamak zorundadır. Bu dönemde, temel gereksinimleri aile içinde yeterince karşılanmayan çocuklar olumsuz etkilenmekte ve kişilik gelişimleri aksamaktadır. Annesi tutuklanarak cezaevine konulan çocukların bakımı için çok fazla seçenek bulunmamaktadır. Bu çocuklar ya dışarıda babasının veya bir yakınının yanına gönderilerek annesinden ayrılmak zorunda kalmakta, ya Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki bir kurumda barındırılmakta ya da cezaevinde annesiyle birlikte kalmaktadır. Bu çalışmada, çocuk haklarıyla ilgili uluslararası sözleşme ve protokoller ile ulusal hukuk düzenlemeleri incelenerek, Türkiye'deki çocuk hakları uygulamaları çerçevesinde, kadın kapalı cezaevlerinde bulunan mahkûm kadınların yanlarında kalan 0-6 yaş grubu çocukların yaşadıkları sorunlar ve hak ihlalleri, Bakırköy ve Elazığ Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları örnekleriyle izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As of the very beginning of the conception, children have some vital basic needs which are physiological, psychological and sociological. A child has to live dependent on his/her parent until the age of 15. In this period, children whose basic needs are not fulfilled enough are negatively affected, and so their personality development is hindered. There are no numerous childcare alternatives for the children whose mothers are held in prisons. Those children either are sent out of the institution to stay with their fathers, other closed relatives, or accommodated in an institution within the structure of The Directorate General of Child Services. In this study, the problems and human rights abuses of the 0-6 age group's children who are to be obliged to live with their mothers held in women's prisons are explained, within the framework of the practices of the children's rights in Turkey, by examining international conventions and protocols on children's rights, and national legal regulations as well, with the example cases from Women's Closed Penitentiary Institutions in Bakırköy and Elazığ districts.